Claas Tractoren voor transport van 100.000 ton suiker per jaar.

30.000 uren in 10 jaar: het leven van een tractor in Tanzania.
Suikerriet, zover je kunt kijken. De landerijen van TPC Limited omvatten in totaal 15.000 hectare, een van de vier grootste suikerproducenten in Tanzania. Op ongeveer 8.000 hectare teelt van suikerriet, 4.600 hectare bestaat uit bos resp. natuurreservaat. Het Tanzaniaanse bedrijf, dat in 1930 werd opgericht als ,Tanganyika Planting Company Ltd.‘ en nu tot de groep Alteo Ltd. behoort, met hoofdkantoor in Mauritius, produceert 100.000 ton suiker per jaar, dat uitsluitend op de Tanzaniaanse markt word verkocht. Voor de 40-jarige Frederick North-Coombes, bedrijfsleider bij TPC voor transport en machines, heeft suikerriet een bijzondere betekenis: „Ik ben op een suikerrietplantage geboren en opgegroeid op een suikerrietplantage. Ik geloof dat ik een suiker leven heb.” Vanuit Mauritius, waar hij werd geboren en waar hij reeds in een suikerfabriek had gewerkt, kwam Frederick North-Coombes tien jaar gelden bij TPC Limited. Hier is hij momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 500 medewerkers.

”De tractoren hebben hier twee levens.”
”De tractoren hebben hier twee levens” beschrijft Eric Pignon, de rechterhand van Frederick North-Coombes, het gebruik van de machines. „In de regel blijven ze ongeveer 10 jaar en hebben dan 30.000 uur op de teller. Per jaar draaien ze tot 4.000 uur. De eerste vijf jaren in het transport van suikerriet, vervolgens nog eens ca. 10.000 uur voor normaal gebruik op het veld, waar ze worden ingezet voor bemesten, spuiten, enz.”, legt Eric Pignon het normale leven van de tractor uit onder TPC-omstandigheden. Voor transport en het normale veldwerk gebruikt TPC verschillende modellen tractoren van 50 tot 150 pk. Het rooien van de suikerrietwortels, het ploegen en de grondbewerking voor de nieuwe aanplant wordt door vier grote tractoren tot 350 pk uitgevoerd.


“‘De omstandigheden hier in Afrika kunnen niet worden vergeleken met de Europese verhoudingen” zegt Frederick North-Coombes. Hij kan het weten, want hij kent de Europese omstandigheden, omdat hij familiebanden in Europa heeft en vaak naar het continent is gereisd. De eisen aan de techniek, de omstandigheden, de medewerkers, dit alles is van groot belang. De service verloopt moeizaam in Afrika. Wij zijn van alles ver verwijderd, van geciviliseerde plaatsen en dus van onderdelen, machines enzovoort”, omschrijft hij de situatie op de vestigingsplaats van zijn werkgever. Daarom hecht men grote waarde bij het zoeken naar mogelijke leveranciers aan goede techniek en eersteklas servicevoorziening. Onderhoud en reparaties worden door speciaal opgeleide medewerkers in de eigen werkplaats uitgevoerd. En dus is het niet verwonderlijk, dat North-Coombes de definitie van een goede dag als volgt omschrijft: „Wanneer men er in slaagt, een complex thema of probleem succesvol op te lossen.

      

Wereldwijd gezien behoort Tanzania met een suikerrietproductie van 300.000 ton per jaar niet tot de grootste producenten van suikerriet. Voor de industrie en huishoudens is ongeveer 590.000 ton nodig. Er is dus een tekort aan suiker, waardoor import nodig is, wat wederom de marktsituatie en de prijzen beïnvloedt. In Tanzania behoort TPC tot een van de vier grootste bedrijven en heeft de reputatie van een gerespecteerde en gewilde werkgever. 3.000 werknemers waarvan 1.500 vaste medewerkers en 1.500 tijdelijke werkkrachten profiteren van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf, dat vele voordelen biedt. „Het is hier als een klein zelfstandig dorp”, zegt Frederick North-Coombes en legt uit: „TPC biedt onderwijs, exploiteert haar eigen ziekenhuis, waarbij aan de medewerkers en hun gezinnen gezondheidszorg wordt geboden. Ik geloof, dat dit het algemeen belang bevordert en dat waarderen de medewerkers ook.” Bovendien zijn alle huizen van stroom voorzien. „Wij benutten de stoom die bij de productie van suikerriet ontstaat en drijven er stoomturbines mee aan en verbranden de bagasse, dat zijn de uitgeperste, vezelachtige residuen van de plant. Zo zorgen wij ervoor, dat we onafhankelijk van zijn de stroomvoorziening door de staat.” De bedrijfsleider van TPC is ervan overtuigd, dat industrie en ondernemingen een verantwoordelijkheid hebben de gemeenschappen te ondersteunen en te helpen bij de ontwikkeling van het land.


Tekst & Beeld: Claas- Werkelijk goed werk. Tractoren van Claas.