nieuwe optie ‘automatische aanhangwagenstrekrem’ voor CLAAS ARION tractoren met CMATIC transmissie zorgt ervoor dat combinaties van een tractor en aanhangwagen vooral op schuine taluds en glibberige ondergronden worden gestabiliseerd. Daarnaast beschikt het remsysteem over extra comfortfeatures.

Automatisch meer veiligheid

CLAAS introduceert een automatische aanhangwagenstrekrem voor modellen van de ARION 500/600 met CMATIC transmissie en luchtdrukreminstallatie om chauffeurs te ondersteunen en ontlasten tijdens zware transportritten en werkzaamheden op schuine taluds. Dit remsysteem komt uitstekend van pas wanneer onder zulke omstandigheden bijvoorbeeld wordt gereden met zware aanhangwagens, perswikkelcombinaties, getrokken veldspuiten of grootpak- en rondebalenpersen. Dankzij de vier nieuwe functies van de strekrem wordt de chauffeur uitstekend ondersteund tijdens uiteenlopende werkzaamheden. De automatische aanhangwagenstrekrem activeert automatisch de luchtdrukremmen van de aanhangwagen zodra kritieke krachten op de tractor worden uitgeoefend die mogelijk scharen kunnen veroorzaken. Het systeem werkt aan de hand van door de transmissie opgenomen sensorgegevens van het motorkoppel en de stuwkracht van de aandrijflijn.

Automatische remingreep tijdens het afremmen

De chauffeur kan de remwerking van de combinatie tijdens transportritten aanzienlijk versterken door aan de rijhendel in de Auto-stand of de DRIVESTICK in de DRIVESTICK-stand naar achteren te trekken. Hierdoor wordt afgeremd door de transmissieoverbrenging te reduceren en het motortoerental te verhogen naar het nominaal toerental. Wanneer er maximaal wordt geremd, grijpt de luchtdrukrem automatisch in om de rijsnelheid te verminderen en de combinatie van tractor en aanhangwagen te strekken. In kritieke situaties wordt de aanhangwagen eveneens automatisch afgeremd om de combinatie te strekken.

Automatische aanhangwagenstrekfunctie tot 20km/u

Wanneer de cruisecontrol is geactiveerd, kan de automatische aanhangwagenstrekfunctie tot een snelheid van maximaal 20 km/h worden gebruikt. Op een licht glooiend talud en met een lichte lading wordt de ingestelde snelheid voor de cruisecontrol automatisch aangehouden door de pneumatische remmen van de aanhangwagen te activeren. Op steile hellingen en met een zware lading wordt echter de eerder ingestelde snelheid verminderd. Deze functie komt uitstekend van pas wanneer bijvoorbeeld werkzaamheden met grootpakpersen of getrokken veldspuiten op een schuin talud worden uitgevoerd. Behalve dat deze functie de chauffeur aanzienlijk ontlast, wordt daarmee ook in belangrijke mate bijgedragen aan een hogere veiligheid.


Meer ondersteuning bij achteruit manoevreren

Een verder comfortfeature van het systeem zorgt ervoor dat de automatische aanhangwagenstrekrem ondersteuning biedt wanneer achteruit wordt gemanoeuvreerd met aanhangwagens, opraapwagens of balenpersen. Het systeem wordt dan geactiveerd zodra de chauffeur de rijrichting verandert door de omkeerhendel te bedienen of met een druk op de knop de CMOTION rijhendel in werking heeft gezet. Op die manier wordt bij het achteruit manoeuvreren bovendien de grasmat beschermd. Omdat bij deze automatische remondersteuning pulserend wordt geremd, wordt bovendien voorkomen dat het systeem oververhit raakt. 

De automatische aanhangwagenstrekrem is leverbaar vanaf zomer 2021 en kan op modellen van de ARION 500/600 CMATIC vanaf bouwjaar 2020 naderhand worden gemonteerd.

Bron: Kamps de Wild