Met Trekkerreizen naar Claas Bad Saulgau, de fabriek waar de voederwinnings-machines gebouwd worden.

Claas heeft in Bad Saulgau een kleine showroom, daar stonden enkele machines die in Bad Saulgau worden gemaakt. We kregen bij het ontvangst een kop koffie, na een Claas film werd er over Claas en zijn fabrieken verteld. Daarna kregen we een rondleiding door de fabrieken. Op het terrein staat de gieterij die sinds dit voorjaar (2016) niet meer eigendom is van Claas. Er worden circa 120 machines per dag gebouwd. Dit zijn: de hakselkooien, de Disco en Corto maaiers, de Volto schudders, de gras pick-up van 3 meter en van 3,80 meter voor de hakselaars, ook worden hier de maisbekken type Orbis gemaakt, de Claas Cargos 7000, 8000 en de 9000 series, en de Direct Disc. Naast alle groenwinningsmachines worden er ook de Claas knopers in Bad Saulgau gemaakt door Claas die sinds 1921 er patent op heeft. Na de rondleiding hadden we de gelegenheid om vragen te stellen en rond te kijken in de showroom, daar stonden 2 Claas Max-Cut maaibalken waarvan 1 meer dan 20.000 Ha gemaaid heeft. Het was een zeer interessante dag.

 

De cijfers van Claas dat al meer dan 100 jaar een familiebedrijf is. Op de foto is te zien Dhr: August Claas met daarvoor  Dhr: Helmut Claas en zijn dochter Mevr: cathrina claas-mühlhäuser.

De hakselkooi van de Claas Jaguar 900 serie.


Claas Liner 500 met zijafleg.


Claas Axion 830 met Disco vlindermaaier.


Claas Cargos 750 met een inhoud van 44,5 m3 De Cargos is voorzien van een weeginstallatie en afdekkleden, de Claas Cargos staat hier in hondengang.


Claas Cargos 9500 combiwagen, 44 m³ en is voorzien van een weeginstallatie en staat ook in hondengang.
Claas Liner 1700 met zijafleg.


Claas Disco 1100 met maaibreedte van 10,70 m en onder de 4 meter transporthoogte.

Tekst/foto’s J. de Rijk.