In opdracht van Green Protein heeft Hack Harvest een machine ontwikkeld om het blad te maaien, waarbij de suikerbieten in de grond blijven zitten en verder kunnen groeien.

Van het bietenblad worden uiteindelijk plantaardige eiwitten gewonnen.

Plantaardige eiwitbronnen zijn onmisbaar om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te voorzien. Met de demo plant zet Suiker Unie een belangrijke stap om bij te dragen aan deze proteïnetransitie. Groene bladeren van planten bevatten 1% tot 3% eiwit. Dankzij een nieuw extractieproces, ontwikkeld en gepatenteerd door TNO, is het mogelijk om dat eiwit eruit te halen. Royal Cosun – het moederbedrijf van Suiker Unie – heeft de exclusieve licentie om het patent te gebruiken. In de demo plant gaat Green Protein dat eiwit uit bietenblad -en later ook uit blad van andere gewassen- extraheren. Van elke hectare bietengewas komt 20 tot 30 ton bietenblad.

Daaruit kan 180 à 280 kg hoogwaardig eiwit worden gehaald. “Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder”, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun . “De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts. Het streven is om, na deze demo plant, tegen 2022 de eerste grootschalige productielijn draaiende te hebben.”


Tekst en foto’s: Tractorspotter