Nieuwe Cemos Advisor App helpt via smartphone de instellingen van de combine te optimeren.
Korrel- en andere verliezen bij de combine kan de chauffeur vaak met weinig moeite verhelpen door het veranderen van de instellingen. Daarbij krijgt hij nu ondersteuning van de nieuwe CEMOS Advisor App van Claas. Deze is bruikbaar op de smartphone voor de series Lexion, Tucano en Avero.
De app werkt op basis van voorstellen, dat wil zeggen dat de chauffeur stap voor stap tot de optimale maaidorser instelling wordt geleid. Constateert hij tijdens het werk een probleem, dan voert hij dit in op zijn telefoon en krijgt hij per omgaande een voorstel voor verbetering. Bijvoorbeeld om bij hoge verliezen op de trommel het toerental te verlagen. Aansluitend kan hij de instelling aanpassen in de cabine of in de machine zelf en vervolgens controleren of de maatregel doeltreffend is. Zo niet, dan levert de app nieuwe voorstellen.
De chauffeur leert die vanzelf.
De app werkt niet alleen door de instellingen te verbeteren onder de geldende omstandigheden, maar ook door de chauffeur meer bewust te maken van de invloed van bepaalde instellingen. Als de machine eenmaal goed is ingesteld dan kunnen de voorstellen in de app worden opgeslagen en bij een volgende inzet weer worden opgeroepen.
De voorstellen van de app berusten op de aanbevelingen in het handboek van de machine, die zo via de app direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Omdat de aanwijzingen per smartphone worden gegeven is er geen terminal in de cabine nodig, zodat de app voor alle Claas maaidorsers gebruikt kan worden.
Verder is met deze app ook een eenvoudige inschatting van de korrelverliezen mogelijk. Door het invoeren van verschillende parameters kan de chauffeur een nauwkeurige inschatting maken van de korrelverliezen en deze met hulp van de app minimaliseren.
De Cemos Advisor App is vanaf nu gratis via de App-Store te downloaden voor iOS en Android toestellen.

Tekst: J.De Rijk. Foto’s: Claas.