Nieuwe World records voor Claas Of America, met een Claas Lexion 760TT.


Nog niet lang geleden verbrak Claas met chauffeur Tate Mesbergen het wereldrecord maaien,in juli 2018.

Een paar maanden later in september was het opnieuw raak voor Claas, dit keer niet 1 of 2 records maar zelfs 3!
Waarvan één sinds 2010 op eigen naam staat. Toen werd het record gevestigd in de Amerikaanse plaats yorkville/ Illinois.
In 2010 werd er met een Claas lexion 760 Terra Trac  51.153 Bushels, bijna 1300 ton in 10 uur gedorst. Dat record is echter nooit verbroken door een ander merk. Nu 8 jaar later is de techniek sterk verandert op de LEXION 760 TERRA TRAC,” legt Jeff Gray uit. “Meer motorvermogen, een aandrijving met hogere capaciteit, een grotere graantank, sneller lossen, een efficiënter dynamic cooling en zeven met hogere capaciteit maakten deze uitdaging eenvoudiger dan die van 2010.
Onlangs heeft akkerbouwer Stewart Farms Partnership CLAAS benaderd met een voorstel. Ze wilden het oude 10-uurs oogstrecord van maïskorrels dorsen en breken op een veld in de buurt van Farmer City, Illinois gaan verbeteren. Na enig onderzoek werd ontdekt dat Guinness records herkent van 8 uur en 12 uur, en niet die van 10 uur. Onverschrokken besloten de Stewarts om zowel de 8- als de 12-uur wereldrecords te willen verbreken, evenals het oude 10-uurs record dat bijna tien jaar geleden op hun boerderij werd gevestigd.

Aftellen naar het wereldrecord.
Om 08:52 uur, op woensdag 26 september, duwde Bob de CMOTION-bedieningshendel naar voren op de CLAAS LEXION 760TT-maaidorser en 16-rijige maispukker.  De 12-uurs countdownklok werd gestart. De omstandigheden waren niet ideaal. De regen van de avond ervoor, ruim tien mm, zorgde ervoor dat de maïskorrels die bij het bedrijf Tate en Lyle Graan Elevator in Parnell, Illinois binnenkwam nog 17-18 procent vochtig bevatte. Het ideale vochtgehalte is 15% . Bob Stewart bestuurde de overgrote meerderheid van de tijd de maaidorser gedurende de dag, waarbij Jeff Gray maar twee keer in de cabine stapte.
“Ik ben een paar keer bijgesprongen. Eenmaal om de instellingen op CEMOS AUTOMATIC te controleren en te zien welke aanpassingen het maakte en een andere om Bob een kleine pauze te geven tussen de uren 8 en 12. ” verteld hij.

Terwijl Bob de maaidorser aan het besturen was, leidde zijn broer Brad de logistiek van de recordpoging. Zijn taak was om drie overlaadwagens en 10 vrachtwagens op topsnelheid te laten draaien om het vrijwel constante lossen van de CLAAS LEXION-maaidorser bij te houden. “De machine is zeer indrukwekkend. Het is ongelooflijk betrouwbaar en eet maïs! Onze grootste zorg was het hebben van voldoende vrachtwagens, zodat de maaidorser niet hoefde te wachten.”
Een belangrijk kenmerk van de LEXION-combinatie is TELEMATICS. Deze ingebouwde technologie verzendt real-time prestatie-informatie terug naar computers en mobiele apparaten die gemachtigd zijn om deze te ontvangen. Het stond real-time monitoring van het record toe voor de vele mensen die de poging volgden.
Voor elk van de drie records moesten de Stewarts hun maaidorser naar een volledige stop brengen, het gedorste mais lossen in een overlaadwagen die het vervolgens naar een wachtende vrachtwagen bracht aan de rand van het veld. De vrachtwagen werd naar de naar opslagplaats gestuurd waar het totaal genoteerd werden.
Na 8 uur had de maaidorser de ongelooflijke 43.739,68 droge bushels, circa 1.111 ton aan korrelmaïs geoogst. Om 10 uur was het totaal 54.302,97 buschels of  1.379,35 ton aan gedorste maïskorrels dit is 6% meer dan het record van 8 jaar eerder.
Na 12 uur kwam de maaidorser tot stilstand en de laatste vrachtwagen reed naar de graanopslag. Het eindresultaat: 63.770.10 bushels dat over heen komt met 1.619,8 ton . Daarmee hadden de Stewarts hun derde record voor de dag vastgelegd. De LEXION 760 TERRA TRAC had een doorvoercapaciteit van bijna 135 ton per uur,  tijdens de recordpoging.

Hoewel de resultaten nog steeds moeten worden bevestigd door Guinness, tonen externe getuigen en tabellen dat er nieuwe records zijn gevestigd.