Harsewinkel, 3 maart 2021. Na de introductie van CEMOS voor trekkers op de ARION- en AXION-trekkerseries van CLAAS in 2020, is het dialooggebaseerde bestuurdersassistentiesysteem nu ook beschikbaar voor de grote halfrups trekkerseries AXION 900 TERRA TRAC. Bovendien is de werktuigassistent zonder extra kosten uitgebreid met schijvenmaaiers.

Na een technologische voorsprong met het zelflerende bestuurdersassistentie- en machineoptimalisatiesysteem voor maaidorsers en hakselaars, heeft CLAAS deze baanbrekende technologie in 2020 uitgebreid naar de trekkersector met de introductie van CEMOS voor trekkers. Het “DLG-goedgekeurde” kwaliteitszegel dat in december 2020 werd toegekend, certificeerde een toename van de bewerkte oppervlakte tot 16,3% en tegelijkertijd een brandstofbesparing tot 16,8% tijdens de teeltwerkzaamheden. Zo indrukwekkend zijn de efficiëntiebesparingen van CEMOS voor trekkers dat de CLAAS AXION 960 CEMOS door een panel van 26 internationale journalisten tot DUURZAAMSTE TRACTOR VAN HET JAAR 2021 werd verkozen.

CEMOS voor trekkers was voorheen alleen beschikbaar op de CLAAS ARION 500, ARION 600, AXION 800 en AXION 900-serie – en versies met CEBIS en de CMATIC continu variabele transmissie – maar had tot nu toe ook alleen betrekking op teeltwerkzaamheden. CLAAS heeft nu het aanbod van zowel machines als toepassingen in de CEMOS voor trekkers omgeving uitgebreid.

CEMOS optimaliseert het werk met maaiers.
In het voorjaar van 2021 wordt CEMOS voor trekkers uitgebreid met schijvenmaaiers. De maaierassistent is ontworpen voor alle merken gemonteerde achter- en frontmaaiers, evenals combinaties van front-achter en vlindermaaiers. De bestuurder voert slechts één keer de werkbreedte in, gevolgd door de basisinstellingen zoals soort gewas (bijv. gras, luzerne, groene rogge, enz.), het afleggen van het gewas (breedspreid of zwad) en het aftakastoerental. Vervolgens helpt CEMOS de bestuurder bij het correct afstellen van de maaibalk, het instellen van de juiste maaihoogte en bodemdruk, het instellen van de hefhoogte en het selecteren van een geschikte overlapping. Het systeem zorgt voor de basisinstellingen, zoals het afstellen van de hefinrichting incl. topstang en het vastzetten van de onderste trekstangen met de zijstabilisatoren, en het geeft advies over de lengte van de aftakas. CEMOS voor trekkers helpt de bestuurder ook bij het selecteren van de geschikte kneuzersnelheid en geeft voordat het werk wordt gestart aanbevelingen voor het afstellen van de zwadtrommels of zwadschijven. Alle conventionele aflegstrategieën zijn in het systeem opgeslagen voor maaiers met zwad-aflegsystemen. Bovendien stelt CEMOS voor trekkers geschikte instellingen voor de band- of vijzelsnelheid voor. En als een maaicombinatie is uitgerust met hydraulische bodemdrukverstelling en zwad-samenvoeging, kan daar ook voor worden gezorgd. Om de werklast van de bestuurder verder te verminderen, kan CEMOS voor trekkers ook helpen bij het programmeren van het kopakkermanagementsysteem en het toewijzen van de functietoetsen, vooral wanneer er met ISOBUS wordt gewerkt. Het assisteert daarnaast ook bij transportpositie-instellingen voor rijden op de weg, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de maaibalk bij frontmaaiers is vergrendeld of dat de maximaal toegestane transporthoogte niet wordt overschreden. De werktuigassistent voor schijvenmaaiers is vanaf het voorjaar van 2021 voor alle systemen van CEMOS voor trekkers beschikbaar als extra functie zonder extra kosten. Deze functie kan door middel van een update achteraf worden ingeladen in tractoren die al met CEMOS zijn uitgerust.

CEMOS voor trekkers nu beschikbaar voor de AXION TERRA TRAC.
Vanaf heden kunnen ook de volledig geveerde grote halfrups trekkerseries AXION 930 TERRA TRAC en AXION 960 TERRA TRAC profiteren van het toonaangevende zelflerende bestuurdersassistentie- en machineoptimalisatiesysteem – momenteel het enige in zijn soort ter wereld. Het basisbedieningsprincipe van CEMOS voor trekkers en de geïntegreerde werktuigassistent voor ploegen en schijvenmaaiers zijn ontleend aan de ARION- en AXION-series. Voor de halfrups serie moesten echter de bandendruk- en ballastzones speciaal worden aangepast. Dit omdat een veel groter deel van de trekkracht via de achteras en het rupsstel wordt overgebracht dan bij standaardtrekkers, ook kunnen op de achteras geen wielgewichten kunnen worden gebruikt. Het voor de AXION TERRA TRAC ontwikkelde systeem regelt dus alleen de bandenspanning op de vooras, terwijl de bestuurder bij de basisinstellingen slechts eenmaal de rupsbandbreedte invoert. Omdat de rupsbanden een grotere voetafdruk hebben dan conventionele banden en de rupsbanden zwaarder zijn, is extra ballast op de achteras normaal gesproken niet nodig. Met CEMOS voor trekkers wordt de AXION TERRA TRAC – nu al de meest bodemvriendelijke rupstrekker op de markt – nog efficiënter, nog veelzijdiger en nog bodemvriendelijker. CEMOS voor trekkers helpt de bestuurder namelijk de meest geschikte ballaststrategie te kiezen. Dit om overballastering, wat tot een onnodig hoge bodemdruk zou leiden te vermijden, en tegelijkertijd een optimale tractie te bereiken om schadelijke slip te voorkomen. In combinatie met een lager dieselverbruik betekent dit een uitzonderlijke duurzaamheid.