CLAAS presenteert de DISCO 4400 CONTOUR met een werkbreedte van 4,20 m en vectoropklapmechanisme.
CLAAS breidt de modelserie van de DISCO schijvenmaaiers verder uit met de DISCO 4400 CONTOUR achtermaaier met een werkbreedte van 4,20 m, middenophanging en ACTIVE FLOAT ontlasting. Het uitgekiende vectoropklapmechanisme zorgt voor veilig transport op de weg in een compacte, verticale transportstand.

alternatief voor triplecombinaties.
Afhankelijk van het gebruik kunnen achtermaaiers met een grote werkbreedte samen met frontmaaiers een slagvaardig alternatief vormen voor triplecombinaties. CLAAS komt aan de wensen van een groot aantal klanten tegemoet met de introductie van de nieuwe DISCO 4400 CONTOUR, een achtermaaier met een werkbreedte van meer dan 4,00 m. Deze nieuwe achtermaaier kenmerkt zich niet alleen door
zijn hoge capaciteit maar beschikt bovendien over een nieuw diagonaal vectoropklapmechanisme. Hiermee kan de DISCO 4400 CONTOUR veilig op straat worden getransporteerd met een hoogte van minder dan 4,00 meter en plaatsbesparend worden weggezet.

Maaibalken voor enkele of dubbele zwaden.
Met een werkbreedte van 4,20 m behoort de DISCO 4400 CONTOUR direct tot de top van de DISCO achtermaaiers van CLAAS. Voor eersteklas snijkwaliteit, een rustige werking en weinig vermogen vergende aandrijving staat de succesvolle beproefde MAX CUT maaibalk garant, ontwikkeld en sinds 2014 geproduceerd in de fabriek in Bad Salgau. Dankzij de speciale golfvorm zijn de grote aandrijftandwielen van de maaischijven ver naar voren aangebracht voor zoveel mogelijk overlap, waarbij de tanden op twee plaatsen in elkaar grijpen. De gelijkmatige afstand van de schijven zorgtbovendien voor een gelijkmatig maaibeeld. Zowel de messen als de kappen zijn vanaf nu bij alle DISCO maaibalken rood gespoten om mogelijke vergissingen bij het verwisselen uit te sluiten. Snel messenverwisselen en de praktische messenbox met afzonderlijke vakken voor nieuwe en gebruikte messen zijn standaard. Net zoals bij alle overige CLAAS DISCO schijfmaaiers kan in normale bestanden met een laag aftakastoerental van 850 t/min worden gewerkt, waardoor niet alleen op diesel wordt bespaard maar ook geen compromissen hoeven te worden aangegaan met betrekking tot de snijkwaliteit. De permanent gesmeerde MAX CUT maaibalk is voorzien van de SAFETY LINK veiligheidsmodule, waarbij elke maaischijf van een gedefinieerd breekpunt is voorzien die ervoor zorgt dat de maaischijf van de aandrijflijn wordt gescheiden zodra de maaier met een vreemd voorwerp botst. Een axiale bout houdt in een dergelijk geval de maaischijf op zijn plaats. Als optie kan het maaigoed ook worden afgelegd als dubbel zwad. Daarvoor worden twee zwadtrommels aan de binnenzijde van de vierde en schijf gemonteerd, waardoor een smaller en breder enkel zwad ontstaat. Dit komt vooral goed van pas op een natte of zachte ondergrond, omdat dan wordt voorkomen dat over het voer zelf heen wordt gereden.

ACTIVE FLOAT ontlasting en 120° vectoropklapmechanisme.
De maaibalk van de DISCO 4400 CONTOUR is in het zwaartepunt van het midden opgehangen. Een instelbare spiraalveer zorgt er daarbij voor dat de maaibalk gelijkmatig op de grond wordt neergezet bij het neerlaten, terwijl twee trillingsdempers de maaibalk stabiliseren bij het opheffen. De twee draaipunten van de maaiarm dwars op de rijrichting zorgen voor optimale aanpassing aan de bodem op oneven oppervlakken en bij het maaien op taluds. Met de sinds vele jaren beproefde ACTIVE FLOAT ontlasting kan de oplegdruk van de maaibalk met behulp van regelventielen vanuit de tractor worden aangepast. De ingestelde druk wordt hierbij op een manometer op de aanbouwbok weergegeven. Wanneer de machine wordt weggezet, vergrendelt een mechanische pal de ontlasting, zodat de druk in het hydraulisch circuit behouden blijft. De druk kan echter ook worden afgelaten; in dat geval hoeft de mechanische vergrendelingspal niet te worden gebruikt.

De DISCO 4400 CONTOUR is standaard uitgerust met de uitgekiende non-stop-botsbeveiliging van CLAAS. Zodra een botsing met een obstakel plaatsvindt, wijkt de maaibalk dankzij de hoek van 15° van de draaipen naar boven en achteren uit. Daarbij wordt olie uit de botsbeveiliging in de ontlastingscilinder geperst, waardoor de maaibalk eveneens wordt ontlast. Hiermee wordt effectief bescherming geboden tegen zware schade. Zodra het obstakel is gepasseerd, draait de maaibalk aan de hand van de oliedruk terug in de oorspronkelijke werkstand. Het uitgekiende opklapmechanisme is zonder meer een highlight van de DISCO 4400 CONTOUR. Net zoals bij de andere modellen van de CONTOUR modelserie, wordt ook bij dit nieuwe model de maaiarm in de 120°-transportstand gezet. Vervolgens draait de DISCO 4400 CONTOUR met behulp van een cilinder die met de hydraulische non-stop-botsbeveiliging is gecombineerd, naar achteren. Hierdoor blijft de maaier, ondanks een werkbreedte van 4,20 m, onder een transporthoogte van 4,00 m. De maaier zelf rust echter schuin achter de tractor op de aanbouwbok, waardoor het zwaartepunt wordt verlegd naar de lengteas van de tractor. In vergelijking met naar achteren draaiende maaiers wordt bij de DISCO 4400 CONTOUR de vooras van de tractor circa 50% minder ontlast, wat zonder meer het stuurgedrag ten goede komt. Bovendien zwenkt de DISCO 4400 CONTOUR in de transportstand nauwelijks uit, waardoor zowel bij het afslaan als in nauwe bochten geen gevaarlijke situaties voor de overige verkeersdeelnemers ontstaan.

Tekst Kamps De Wild. Foto’s: CLAAS.