De Claas Quadrant serie bestaat uit 4 modellen,de Claas Quadrant 4000, de Claas Quadrant 5400, de Claas Quadrant 5200 en de nieuwste Claas Quadrant 5300


In de zomer van 2015 kwam Claas met 2 nieuwe Quadrant persen, de 4200 en 5200.
Deze zomer breidt Claas de serie uit met de Claas Quadrant 5300, met de balenmaat 90×120 cm.
Deze pers vervangt de huidige Claas Quadrant 3300.

Bij het ontwikkelen van balenpersen staan persdichtheid en stabiele balen centraal. Hierdoor is ook de 5300 voorzien van een groter koppel op de rafferkoppeling en rotorkoppeling. Ook het rotortoerental is verhoogd. Net als de 4200 en 5200 heeft hij een 12% groter perskanaal, en is de voorkamer hydraulisch instelbaar.

Ook de Quadrant 5300 is voorzien van het nieuw ontwikkelde knoopapparaat. Deze kan door de hogere persdichtheid de balen probleemloos vastknopen, zonder dat het touw knapt. Sensoren houden de spanning in de gaten, waardoor ook touw van mindere kwaliteit niet kan knappen. Via het terminal kan de bestuurder de kwaliteit van het binden in de gaten houden.

Om tijdens het persen de knopers schoon te houden zijn deze voorzien van bewegende luchtkanalen. Het Turbo Fan systeem blaast met een snelheid van 140 km/u de stof en voergewassen weg zodat er zo min mogelijk storingen optreden.
De nieuwe pers is ook uitgerust met het APC (Automatic Pressure Control) systeem. Dit systeem regelt de persdruk automatisch, afhankelijk van de gewenste parameters zoals de gewenste baaldichtheid  en de touwkwaliteit, die de gebruiker ingeeft op de lsobus terminal.De Quadrant is alles is zeer goed bereikbaar en voor nachtarbeid van LED-licht voorzien.

De Quadrant 5300 is ook zonder messen leverbaar, of als Roto Feed.
Roto Feed is verkrijgbaar in 2 varianten, met 25 messen (Roto Cut) of met 51 messen (Fine Cut). Claas heeft de Fine Cut snijsystemen 15 jaar geleden met de Quadrant 2200 op de markt gebracht Tegenwoordig is 1 van de 2 geproduceerde Quadrant persen voorzien van Roto Feed. Het succesvolle concept dat uitgebreid is met een tweede variant.
Het voordeel van dit systeem is, dat het aantal messen naar wens aan te passen is.

Bij de Claas Quadrant 5300 wordt de pickup hydraulisch aangedreven en kan men deze onafhankelijk van de rijsnelheid instellen. Bij verstoppingen kan de bestuurder vanuit de cabine de pickup bedienen en terug laten draaien zoals bekend is van de Claas Jaguar veldhakselaars om de verstopping op te lossen. 


Tekst: J.D. Rijk. Foto’s: Claas.