Meer modellen bij de Torion shovels.

 

Het is nog geen 1 jaar gelden van de introductie van de Torion-shovels van Claas op de Agritechnica te zien was. Nu 8 maanden later komt Claas met een nieuwe serie, die wordt aangeduid als Torion Sinus. De Sinus heeft een sturende achteras en rijdt maximaal 40 km/u.

 

De standaard Torion-modellen hebben alleen knikbesturing. De nieuwe Torion Sinus-modellen hebben zowel fusee- als knikbesturing. En daardoor kunnen ze veel korter de bocht door dan hun vergelijkbare broertjes. Doordat de nieuwe modellen wat minder scherp knikken, staan ze geknikt bovendien stabieler dan de standaard Torion-modellen.

 

Hydrostatische rijaandrijving tot 40 km/u

De 3 nieuwe wielladers hebben een hydrostatische rijaandrijving tot maximaal 40 kilometer per uur. Een belangrijke eigenschap, omdat de rijsnelheid van de ‘normale’ Torion 535 en 639 is beperkt tot 20 kilometer per uur. Om met de hogere rijsnelheid toch comfortabel te kunnen rijden, heeft de fabrikant een vering ingebouwd in het knikpunt. Bij de grotere 956 kan de achteras 5 graden pendelen, terwijl de 2 kleinere modellen een starre achteras hebben. De Torion Sinus heeft een combinatie van knikbesturing en asbesturing van de achteras deze stuurt 10 graden. De knikbesturing stuurt tot 35 graden, tegen de standaard Torion modellen in de knik 40 graden stuurt.

Nieuwe Sinus-modellen heffen hoger

De nieuwe Sinus-modellen heffen ook hoger. Standaard is dat 3,21 meter (model 537), 3,34 meter (model 644) en 3,72 (model 956). De 2 grootste modellen zijn optioneel te krijgen met een High-Lift-optie. Dan tillen deze ineens 3,78 meter hoog (het model 644) en zelfs 4 meter hoog (de Sinus 956). De 2 kleinste Torion Sinus-modellen kregen een 3.3 liter Yanmar-viercilindermotor met turbo (73 pk) die voldoet aan de Stage V-emissie-eisen met een dieselpartikelfilter. De grotere Sinus 956 heeft een 4.5 liter DPS-viercilindermotor (levert 106 pk) volgens de Stage IV-emissienorm. CLAAS biedt nu in totaal 10 verschillende wielladermodellen voor de landbouw.

 

Tekst: J. de Rijk samen gesteld van Boerderij.nl en Mechaman.nl

Foto’s: Bob Karsten en Claas.