Naast de Lexion’s heeft nu ook de tractoren hun eigen Cemos. Claas behaalde meerdere Zilveren Medailles (4 stuks) voor de beurs Agritechnica in november zo ook voor de: Claas Cemos voor tractoren, is er een van die een Zilveren Medaille behaalde.

Cemos voor de Claas tractoren:
Het bestuurdershulpsysteem voor optimale aanpassing van de trekker en machine
Cemos voor trekkers is een nieuw, op dialoog gebaseerd bestuurdersassistent systeem voor de optimale aanpassing van trekkers en hun machines.
Het bevat een database met uitgebreide deskundigheidskennis en leidt de bestuurder naar de optimale instellingen, met behulp van de gebruikersinterface van een touchscreen CEBIS-terminal, waarbij rekening wordt gehouden met de respectieve werkomgeving en omgevingsomstandigheden. In de aanbevelingen, de verschillende machineparameters, de bedrijfsomstandigheden en de voorkeuren van de bestuurder.

CEMOS voert op het verzoek van de chauffeur direct een deel van de instellingen uit. Desgewenst kan de bestuurder dit ook worden regelen door de trekkersystemen aan te passen, bijv. van de CSM voor applicatiebeheer. Het systeem ondersteunt aanvankelijk het stuurprogramma bij de basisinstellingen en controleert ze dan onder de werkelijke bedrijfsomstandigheden, zodat ze eventueel kunnen worden geoptimaliseerd.