Bijna geen enkele andere maaidorser heeft de wereld van de graanoogst zo vormgegeven als de DOMINATOR van CLAAS. Het jaar 2021 markeert de 50e verjaardag van de marktintroductie van de serie. Dit betekent dat de DOMINATOR als merknaam langer te koop is dan welke andere oogstmachine dan ook ter wereld.

Precies 50 jaar geleden, in 1971, verscheen er een nieuwe, grote speler op het toneel van de maaidorsertechnologie. Met de DOMINATOR 80 en een jaar later met de DOMINATOR 100 betrad CLAAS de klassen van de 5 en 6 stroschudders en zette nieuwe maatstaven. Niet alleen de dorstrommelbreedtes van 1.320 en 1.580 mm maakten nieuwe prestatiedimensies mogelijk, de hydrostatische aandrijving, die optioneel verkrijgbaar is voor de DOMINATOR 80, was ook een grote stap in de richting van de modernste maaidorsertechnologie. Voor de DOMINATOR werd ook de fabriek in Harsewinkel fundamenteel gemoderniseerd en aangepast aan het nieuwe modulaire ontwerp.

In de afgelopen decennia heeft de DOMINATOR-serie zichzelf gevestigd als de best verkochte maaidorsers in Europa. Hiertoe zijn de maaidorsers continu doorontwikkeld – van de 5-serie uit 1975 tot de 6 en 8-serie in 1979 en 1982. Al in 1974 werd een elektronische doorvoerregeling geïntroduceerd in de DOMINATOR 85 en DOMINATOR 105. In 1981 presenteerde CLAAS toen als wereldprimeur het cilindersysteem, of kortweg CS, in de DOMINATOR 116 CS. In plaats van schudders voor het scheiden van restgraan werden hier acht tangentiële scheidingscilinders ingezet en zorgden voor een verdere boost qua doorvoer. In 1986 werd de serie afgerond met de modellen DOMINATOR 115 CS, DOMINATOR 114 CS en DOMINATOR 112 CS en uiteindelijk omgedoopt tot COMMANDOR CS.

Marktleider dankzij DOMINATOR

Tot in de jaren 90 was de DOMINATOR de nummer één en de verkoopmotor in de CLAAS maaidorserbranche en maakte dankzij 3D-reiniging niet alleen indruk op vlakke oppervlakken, maar ook op hellingen. Het is met name dankzij deze serie dat CLAAS de Europese marktleider op het gebied van maaidorsers is geworden en zich in deze toppositie heeft laten gelden.

Na de val van de Muur vestigden de robuuste, zaadgroene maaidorsers zich al snel op de Oost-Duitse graanvelden. CLAAS voldeed aan de groeiende vraag naar dorsprestaties met nieuwe topmodellen zoals de DOMINATOR 208 MEGA. Een stroomopwaartse versnellertrommel verhoogde de doorvoer van de MEGA-dorsunit tot 30 procent. Kort na de introductie van het nieuwe dors- en afscheidingssysteem werden de high-performance maaidorsers die ermee zijn uitgerust omgedoopt van DOMINATOR in MEGA. De kleinere DOMINATOR-modellen bleven enkele jaren in het assortiment als goedkoop alternatief voor zelfgemechaniseerde bedrijven en voor exportmarkten.

Een synoniem voor prestaties en duurzaamheid

Ook buiten Europa maakte de DOMINATOR snel naam. In sommige regio’s van Afrika heeft de term DOMINATOR zich zelfs gevestigd als synoniem voor maaidorser – ongeacht de kleur. De seed-green maaidorsers waren niet alleen populair vanwege hun prestaties, maar vooral vanwege hun duurzaamheid en eenvoudig, helder ontwerp met uitstekende toegankelijkheid voor onderhoudswerkzaamheden. Als gevolg hiervan waren de DOMINATOR altijd niet alleen nieuw, maar ook veelgevraagd als gebruikte machine. De solide techniek is in de loop der jaren aangevuld met innovaties zoals de CONTOUR maaibordgeleiding of de eerder genoemde 3D-reiniging.

Ook al eindigde de productie van de DOMINATOR in Harsewinkel in het jubileumjaar 2021: de naam DOMINATOR leeft voort! In India blijft CLAAS de DOMINATOR 40 TERRA TRAC produceren voor de verkoopregio aldaar, en de Chinese CLAAS-maaidorserfabriek in Gaomi bouwt de DOMINATOR 370 sinds 2019 als hybride maaidorser voor de lokale markt en exportmarkten. “Het is belangrijk voor ons om de naam DOMINATOR als belichaming van gebruiksvriendelijke, betrouwbare maaidorstechnologie in het bouwprogramma te behouden”, zegt Jan-Hendrik Mohr, verantwoordelijk voor zelfrijdende oogsttechnologie in het CLAAS-groepsmanagement. “Met nieuwe modellen van de DOMINATOR-serie en de ontwikkeling van nieuwe markten voor deze maaidorsers, verzekeren we ook op lange termijn de toekomst van deze wereldberoemde productnaam.”