CLAAS neemt aandelen in autonome veldsrobots.

Claas zet een stap richting autonome veldrobots door een samenwerking aan te gaan met AgXeed, de Nederlandse landbouwrobot-startup. Het doel is om samen te werken aan de ontwikkeling en commercialisering van autonome landbouwmachines.

AgXeed ontwikkelde de AgBot, een landbouwrobot uitgerust met een 156 pk sterke motor, volwaardige hefinrichtingen en rupsen. De robottrekker zou in 2022 klaar zijn voor de praktijk. Claas neemt een minderheidsaandeel in AgXeed, beide firma’s gaan samen verder werken aan de ontwikkeling van de AgBot.

“Ons engagement geeft Claas toegang tot innovatieve technologieën in een bekend marktsegment en vormt een aanvulling op onze eigen expertise op het gebied van autonomie en robotica”, legt Thomas Böck, CEO van de Claas Group uit. “Op zijn beurt profiteert AgXeed van onze uitgebreide expertise en netwerken in vele gebieden zoals gegevensoverdracht, interfaces en aandrijflijnoplossingen. Het is naar onze mening een win-winsituatie en een van de redenen waarom we besloten om in dit startende bedrijf te investeren, evenals het feit dat de beoogde AgXeed-technologieën zich in een vergevorderd stadium van ontwikkeling bevinden. Deze oplossing biedt boeren en loonwerkers een concrete economische meerwaarde en komt bovendien binnenkort beschikbaar. ”

AgBots worden gelanceerd in verschillende maten en vermogensklassen. Verdere oplossingen zijn momenteel in ontwikkeling.

Tekst: hectares.be Fotos CLAAS en AgXeed