Minder stress, Meer efficiëntie in de veldlogistiek.

248728

Gedurende de oogsttijd moeten de oogstmachines werken zolang het weer meewerkt,  stilstaan kost geld. Dankzij Fleet View, een nieuw ontwikkelde mobiele App van CLAAS, kan men in de toekomst alle loswerkzaamheden van de oogstvloot zo coördineren, dat de ingezette maaidorsers zonder oponthoud  kunnen doorwerken.

De App informeert alle bestuurders van het transport over de actuele lading van de maaidorsers en de positie van de machines op dat moment op het land. deze informatie ondersteunt de chauffeurs van de transportvoertuigen bij de oogst, zodat zij weten welke machine ze als eerste moeten lossen.

Momenteel moeten de bestuurders van het transport nog zelf kijken welke maaidorser het eerst is begonnen en zo op hun intuïtie en ervaring vertrouwen als ze willen gaan laden en via het zicht of mobiel contact de machine zien te vinden. Bij grote onoverzichtelijke stukken of onervaren werknemers gebeurt het helaas regelmatig dat er mensen naar de verkeerde machines rijden, welke nog voldoende opslagcapaciteit hebben. Het gevolg: andere maaidorsers in de vloot waarvan de graantank duidelijk voller is moeten stoppen met oogsten, voordat zij door een transportvoertuig bereikt worden.

CLAAS Fleet View lost dit probleem via een grafische tekening op via een handeling op een tablet of smartphone, waarmee  elke chauffeur van een transportvoertuig uitgerust kan worden. Op de display zal ten alle tijden de actuele veldpositie van alle machines en hun gevuldheid te zien zijn. Met deze informatie kan de chauffeur van een transportvoertuig direct onderscheiden welke maaidorser als eerstvolgende gelost dient te worden en welke route het handigst is.

Daarmee reduceert Fleet View het risico op stilstaan van de maaidorsers en draagt tevens bij aan de efficiëntie en kostenbesparing in het transport. Daardoor is er minder stress in de oogstperiode voor alle medewerkers. Bijkomend voordeel : Fleet View is te installeren op alle tractoren en transportvoertuigen.

254947

De Techniek

Om een continue informatiestroom tussen maaidorsers en transportvoertuigen te bewerkstelligen bevinden zich in de graantank van de maaidorsers 4 sensoren, een QUANTIMETER alsook een zendmodule. Met behulp van de QUANTIMETER en de waarde van de sensoren uit de graantank wordt de opslagcapaciteit continu doorgegeven. De actuele opslagcapaciteit wordt via de zendermodule voortdurend naar de tablet of smartphone verzonden via het mobiele netwerk en in direct doorgegeven. Omdat de afwijkingsmarge zeer klein is, werkt Fleet View ook in gebieden met zwakke mobiele internetnetwerken zonder veel problemen.