De Duitse fabrikant CLAAS heeft de lijn van ORBIS maisbekken verder geperfectioneerd. De line-up met voorzetstukken voor de maisoogst is uitgebreid met de 450 en 600 met grote schijven. Het vernieuwde kantelbare frame vermindert gewicht en verlaagt de kans op slijtage. Met een innovatief vouwsysteem zijn de hulpstukken binnen enkele seconden klaar voor gebruik.
Inzet van CLAAS is om de gewasstroom te optimaliseren, een hogere efficiëntie te realiseren en de bedrijfszekerheid te vergroten. De ORBIS 600 heeft een werkbreedte van 6 meter, voor de 450 is dat 4,50 meter. Met een grotere diameter van de schijven kunnen middelgrote tot grote maisgewassen goed worden geoogst.
Stabiele opbrengst, ook met variabele hoogtes.
De Duitse fabrikant presenteerde vorig jaar nog de 600SD met kleine schijven, voor maïs van lage tot gemiddelde hoogte. Ook werd toen de ORBIS 750, met een werkbreedte van 7,50 meter, gepresenteerd. Bij beide modellen, die in een v-vorm oogsten, laten een stabiele opbrengst van de gewasstroom zien. Zelfs bij mais met variabele hoogtes.

De opschroefbare invoervingers zijn op de tekentafel verder geperfectioneerd om verliezen bij de gewasopname nog meer te verkleinen. Er zijn messen in de vorm van een halve maan toegevoegd waardoor de snijkwaliteit volgens CLAAS ‘excellent’ is.
“In feite praten we over een hele nieuwe ontwikkeling, die in de praktijk, vooral bij sterk wisselende omstandigheden, beter presteert dan de vorige generatie maisbekken.”
Het aangepaste kantelframe zorgt er voor dat mais door het midden naar de voordrukrollen van de JAGUAR-hakselaar gaan. Door de robuuste uitvoering moeten belastingen optimaal worden geabsorbeerd. Met AUTO CONTOUR kan de positie van het voorzetstuk over de gehele werkbreedte aan de hand van de stoppelhoogte worden ingeregeld. Het systeem is standaard ingebouwd in de ORBIS 750 en is optioneel voor de 600 en 600SD-modellen.
Nieuw ontworpen, modulaire T-panelen ondersteunen de aandrijflijn en de schijven. Met het nieuwe frame-ontwerp is laag snijden zonder vuilhechting mogelijk. De T-panelen zijn persgehard. Dat zorgt ervoor dat de tandwielkasten worden beschermd tegen slijtage en structurele belastingen.
De aandrijving van de hulpstukken is perfect afgestemd op zowel de JAGUAR 900- als de JAGUAR 800-modellen. Het verversen van olie is tot 2500 uren verlengd (of om de 5 jaar) wat een gunstig effect heeft op de onderhoudskosten.

Vouwconcept vernieuwd.
Ook het vouwconcept van de maaibekken opnieuw ontworpen en volledig over de kop gegaan. CLAAS wil de vouwtijden namelijk aanzienlijk verlagen. Bij de ORBIS 600-, 600 SD- en 450-modellen vouwen de zijeenheden beide omhoog naar het midden van de machine. Bij de 750 gaan ze symmetrisch over elkaar. De machines blijven daardoor op een transportbreedte van drie meter zitten, zonder dat de bestuurder in zijn zicht wordt beperkt. Voor de modellen met een werkbreedte van meer dan zes meter is ook een geïntegreerd transportsysteem beschikbaar, die vanuit de cabine wordt aangestuurd.
Kansen Nederlandse markt.
“De nieuwe generatie ORBIS is eigenlijk geheel opnieuw ontwikkeld en brengt vele voordelen met zich mee”, vertelt Gert-Willem Kroes. Hij is productmanager voor de oogstmachines bij Kamps de Wild, de Nederlandse importeur van CLAAS. “In feite praten we over een hele nieuwe ontwikkeling, die in de praktijk, vooral bij sterk wisselende omstandigheden, beter presteert dan de vorige generatie maisbekken. Die ervaringen hebben we het afgelopen seizoen opgedaan in de maisoogst en de klanten zijn positief over de nieuwe ORBIS. Daar kunnen we natuurlijk wat mee op de Nederlandse markt en voor een goed product zijn er altijd kansen. Bij verkoop van een CLAAS hakselaar zal er zeker ook over de ORBIS gesproken worden.”

Tekst: Martin de Vries- De Loonwerker.nl
Foto’s: CLAAS