Precies 25 jaar geleden presenteerde CLAAS de LEXION 480, niet alleen de krachtigste maaidorser ter wereld op dat moment, maar ook een compleet nieuw dorsconcept met nog steeds ongeëvenaarde prestaties onder alle bedrijfsomstandigheden.

 
Het gepatenteerde APS Hybrid System, een combinatie van APS-dorsmechanisme en Roto Plus-restkorrelafscheiding, was een wereldprimeur op Agritechnica 1995 en zette vanaf dat moment de norm voor high-performance maaidorsers op het gebied van doorvoer en graankwaliteit en geschiktheid voor vele gewassen wereldwijd. In vergelijking met het APS-dorsmechanisme van de Mega-schudder-maaidorsers werd de diameter van de dorstrommel vergroot van 450 mm naar 600 mm en de kanaalbreedte van 1.580 mm naar 1.700 mm. Voor het voorzichtig scheiden van restkorrels werden twee soepel lopende axiale rotoren gebruikt. Daarmee waren met de eerste LEXION 480-serie bij het graandorsen capaciteiten van meer dan 35 t/ u mogelijk, met de vanaf 1996 geleverde langere rotoren zelfs meer dan 40 t/ u. De actieve pendelverdelers, die het stro over de volledige maaibreedte van het maaibord konden verdelen, en de moderne Vista Cab met Cebis-scherm waren ook baanbrekend.
40km/u.

In 1998 is de LEXION 480 opnieuw de eerste grote maaidorser die met rubberen rupsbanden op de vooras af fabriek kan worden uitgerust – de TERRA-TRAC. Deze doen recht aan het aspect bodembescherming tegen de achtergrond van steeds bredere en zwaardere voorzetstukken. Bovendien blijft de transportbreedte binnen 3,5 meter. Vanaf 2011 werd het zelfs een transportsnelheid tot 40 km/ u op rupsen mogelijk – toen een record.

 

2002 de 10.000ste CLAAS LEXION.
De 10.000ste LEXION rolde al in 2002 van de band – een 480 met TERRA-TRAC-uitrusting in een speciale zilveren lak. Slechts drie jaar later doorbreekt de LEXION 600-serie de “geluidsbarrière” van 60 t/ u graancapaciteit in tarwe. De nieuwe capaciteitsdimensie wordt ondersteund door een officieel Guinness-record in 2008: tot nu toe was niemand in staat om met een enkele maaidorser 532 ton tarwe binnen acht uur te oogsten. In 2011 brak een CLAAS LEXION 770 TERRA-TRAC dit record en dorste in Groot-Brittannië binnen acht uur maar liefst 675 ton tarwe.
 
Stappen naar nieuwe dimensies.
In 2019 presenteerde CLAAS vier nieuwe Lexion-series, de tweede, nieuw ontwikkelde generatie van de succesvolle grote maaidorsers met meer capaciteit, meer doorvoer, meer intelligentie en nog meer comfort – evenals de grootste graantank op de markt met 18.000 l en een indrukwekkend loscapaciteit tot 180 l/ sec. De nieuwe LEXION’s, waaronder twee series met het APS Synflow Hybrid dors- en afscheidingssysteem, met de nieuwste motoren van MAN en Mercedes-Benz, zetten opnieuw maatstaven op het gebied van brandstofefficiëntie. Het nog steeds toonaangevende machine-optimalisatiesysteem CEMOS, dat als zelflerend systeem continu gebieden als primaire afscheiding, reiniging, secundaire afscheiding en motorbelasting optimaliseert, speelde hierin een niet te onderschatten rol.
topmodel.
Het topmodel LEXION 8900 met een maximaal vermogen van 790 pk is zo krachtig dat hij in graan niet optimaal benut kan worden in markten zoals Noord-Amerika met relatief lage opbrengsten en kleine hoeveelheden stro en wordt daarom daar ook niet verkocht. In de zomer van 2020 oogstte het huidige vlaggenschip van Harsewinkel, de LEXION 8900 TERRA-TRAC, onder praktische omstandigheden ruim 100 t/ u tarwe in Groot-Brittannië met een gemiddelde opbrengst van meer dan 70 t/ u en graanverliezen van minder dan één procent. De duidelijke sterke punten van de hybride technologie komen naar voren: de doorvoercurve wordt zelfs in de late avond en nacht nauwelijks vlakker bij toenemend stro- en graanvochtigheid. Dit is precies wat boeren en loonwerkers waarderen, naast de uitstekende geschiktheid van de Lexion APS Synflow Hybrid voor veel gewassen. “Vanwege het grote aantal positieve eigenschappen zal Claas ook in de toekomst duidelijk vertrouwen op het APS Synflow Hybrid-systeem in de hogere capaciteitsklassen”, legt Jan-Hendrik Mohr uit, die verantwoordelijk is voor de graanoogst bij de CLAAS concernleiding. “Dit betekent dat de topklasse van de Lexion beter is uitgerust dan welke andere maaidorser dan ook voor de diverse wereldwijde eisen. Tevreden en dus trouwe klanten over de hele wereld zijn hiervan het beste bewijs. De kosten- en tijdsdruk en de eisen aan comfort blijven echter toenemen, wat onze ingenieurs dagelijks zien als een stimulans voor de verdere ontwikkeling van CLAAS-maaidorsers.”
 
De hybride dorstechniek is de laatste jaren bij CLAAS uitgerold in de middenklasse. De APS-dorsunit in combinatie met een enkele rotor maakt bijvoorbeeld sinds 2009 deel uit van het TUCANO Hybride. Als jongste deel in de CLAAS Hybride familie​​ rolt dit jaar ook een zaadgroene hybride maaidorser van de productielijn in China: de DOMINATOR 370.

Overigens: het huidige record voor het dorsen van korrelmaïs werd begin november in de VS gevestigd met een CLAAS LEXION 8600 TERRA-TRAC. Met CLAAS LEXION-productspecialist Wes Wortmann aan het stuur, oogstte de hybride machine van klasse 8 maar liefst 1471 ton (57.926 droge bushels) in acht uur, d.w.z. gemiddeld meer dan 180 t/ h.Hiermee overtreft de LEXION 8600 de vorige recordhouder, de LEXION 760 TT, met maar liefst 32 procent!
Maar: CLAAS heeft nooit op records gestaan ​​- de ontwikkeling gaat door …

Tekst en foto’s : CLAAS.