Met de integratie van de Terranimo ® -functie in CEMOS voor tractoren hebben gebruikers naast efficiëntie en productiviteit nu een andere rijstrategie beschikbaar:
bodembescherming. Vanaf zomer 2022 maakt Terranimo ® deel uit van het standaard assortiment CEMOS-functies voor tractoren.Het baanbrekende en nog steeds enige zelflerende, interactieve bestuurdersassistentie- en procesoptimalisatiesysteem CEMOS voor trekkers zal met een nieuwe functionaliteit worden uitgebreid. De Terranimo®-toepassing zal vanaf de zomer van 2022 volledig in CEMOS voor trekkers worden geïntegreerd, waardoor de instelling van het trekkerwerktuig nog sterker op bodembescherming kan worden gericht. Terranimo® is een simulatiemodel dat door de Hogeschool van Bern (BFH-HAFL) in samenwerking met het Onderzoeksinstituut Agroscope Reckenholz, de Universiteit van Aarhus in Denemarken en de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen (SLU) is ontwikkeld voor het berekenen en visualiseren van het risico van verdichtingsschade. De algoritmen zijn onder meer gebaseerd op decennia van opgebouwde expertise. Zij worden samengevoegd met de parameters die in CEMOS voor trekkers beschikbaar zijn, zoals bodemtype en -toestand, werkdiepte, toestand van het veld (onbewerkt, ondiep bewerkt of diep bewerkt), werktuig, bandentype, ballast en nog enkele andere, zodat voor het gebruik van Terranimo® geen verdere inspanning vereist is.
Voor deze innovatie ontving CLAAS een zilveren medaille van de Agritechnica Innovation Commission. De uitreiking vindt plaats tijdens de DLG Velddagen (14 t/m 16 juni, Proefboerderij Kirschgartshausen).
Op basis van de gecombineerde informatie en de door CEMOS berekende technische mechanica (bv. statische en dynamische aslasten), berekent Terranimo® het verdichtingsrisico afzonderlijk voor drie bodemlagen. Op basis van deze risicobeoordeling kan CEMOS de bestuurder verdere aanbevelingen doen over ballasten en het optimaliseren van de bandenspanning ten voordele van een bodemvriendelijkere rijstijl. Als de bestuurder op basis van de verdichtingsrisico’s en de daaruit afgeleide aanbevelingen de instellingen van de trekker-werktuigcombinatie wijzigt, zoals de bandenspanning, vloeit deze informatie rechtstreeks over in de actuele risicobeoordeling van de Terranimo®-functie. De bestuurder krijgt dus directe feedback over het effect van het optimalisatieproces.