CLAAS introduceert met 4 volledig nieuwe ontwikkelde modellen een nieuwe generatie zwadharken met vier rotoren. Kenmerkend voor alle modellen zijn de geringe transporthoogte, uitstekende aanpassing van de rotoren aan de bodem en de eenvoudige bediening.

CLAAS is wereldwijd toonaangevend op het gebied van zwadharken. Met vier nieuwe, moderne zwadharken met vier rotoren wordt het portfolio nu verder vernieuwd. De modellen zijn volledig nieuw ontworpen, beschikken over vele innovatieve kenmerken en uitgekiende functies waarmee het werk lichter wordt. Bovendien wordt met deze nieuwe zwadharken een hoge kwaliteit van het voer en de capaciteit gewaarborgd.

Robuust hoofdframe, inwendige leidingen, gepatenteerde telescooparmen
De ruggengraat van de nieuwe LINER modellen wordt gevormd door het innovatieve hoofdframe van stevig staal, waarvan de geometrie overeenkomt met die van telescoopkranen. Dankzij de enorme diameter zorgt de constructie in combinatie met het trapezeprofiel voor een uitgebalanceerd vermogen en stabiliteit, die beide uitgebreid en langdurig op de teststand op de proef zijn gesteld. Het inwendige van de zwadharken bevat een stuurblok, elektronische modules en hydraulische ventielen. Anders dan bij de vorige modellen worden de armen met behulp van een gepatenteerd systeem met C-profiel en rails uitgeschoven, waardoor de werkbreedte snel kan worden aangepast. Bij BUSINESS modellen worden de armen afzonderlijk uitgeschoven, terwijl dit bij TREND modellen paarsgewijs wordt uitgevoerd. Omdat alle modellen van boven worden aangestuurd, beschikken zij over hoge bodemvrijheid en doorvoer. Afhankelijk van het model kan de werkbreedte van de rotoren worden versteld van 3,40 naar 4,90 m, waardoor de totale werkbreedte van de modelserie kan variëren van 9,30 tot 15 m. De breedte van een zwad kan worden versteld van 1,30 – 2,20 m bij LINER 4700, 1,40 – 2,40 m bij LINER 4800 en 1,40 – 2,50 m bij LINER 4900. Bij de BUSINESS Modellen wordt de breedte van een zwad hydraulisch met behulp van ISOBUS versteld, waarbij op de terminal meerdere breedtes kunnen worden opgeslagen. Bij de TREND modellen daarentegen kan de breedte van een zwad zonder gereedschap in de transportstand worden ingesteld met behulp van een veerbelaste hendel en geperforeerde plaat. Alle vier de rotoren worden direct en efficiënt aangedreven door middel van een aftakas. Hierdoor zijn 50% hogere harkkrachten mogelijk in vergelijking met een hydraulische aandrijving. Alle rotoren zijn afzonderlijk met slipkoppelingen tegen overbelasting beveiligd die, in tegenstelling tot nokkenschakelingkoppelingen, zachter aangrijpen en ook bij voorkomende belastingspieken ervoor zorgen dat er non-stop kan worden doorgewerkt. In de twee Y-aandrijfkasten op het hoofdframe wordt het toerental van de aftakas gereduceerd van 540 t/min naar 350 t/min, waardoor de aandrijflijn wordt ontzien. De vrijloop van de aftakas is in de Y-aandrijfkast ondergebracht, waardoor de rotoren in de transportstand vrij kunnen draaien.


Zwadklok met duurzame curvebaan.

De diameter van de rotoren van LINER 4700 is 3,30 m. Bij LINER 4800 is dit exact 3,50 m. De rotoren van LINER 4900 hebben een diameter van 3,80 m en beschikken met 14 tandarmen over 2 tandarmen meer dan de kleinere modellen. Met een diameter van 57 mm zijn de lagerpijpen tegen zware belasting bestand. De permanent gesmeerde Profi-zwadklokken zijn hermetisch afgesloten en beschikken over een slijtvaste, duurzame curvebaan van gietijzer. De grote stuurrollen lopen nagenoeg zonder wrijving in een oliebad. De diameter, het aantal tanden en toerental zijn identiek bij de rotoren voor en achter. Op deze manier komt een optimaal samenspel tussen de voorste, breed harkende rotoren en de achterste, grote massa’s verplaatsende rotoren tot stand, waardoor niet alleen een optimale doorvoer maar ook homogene zwaden worden gerealiseerd.

Nieuwe cardanische ophanging voor uitgekiende aanpassing aan de bodem.
Alle vier de rotoren van de LINER zwadharken zijn cardanisch opgehangen en kunnen dankzij de
nieuwe cardanconstructie vrij in drie richtingen bewegen. De gepatenteerde GRASS CARE
rotorgeleiding met dubbele vering zorgt ervoor dat de rotoren rustig blijven draaien, ook bij hoge
snelheden. In combinatie met de ophanging wordt daardoor slechts 20% van het gewicht naar de
voorste wielen van de rotoren overgebracht, met optimale aanpassing aan de bodemcontouren als
resultaat. Bij het dalen van de tandarmen worden eerst de achterste loopwielen van de rotoren op de
grond gezet – het zogenaamde ‘jet’-effect – waardoor de graszode niet wordt beschadigd. Bij zowel
de BUSINESS als TREND uitvoeringen kunnen de voorste en achterste rotoren na elkaar worden
opgeheven en neergelaten. Bij de BUSINESS modellen kunnen de rotoren bovendien worden
geprogrammeerd om afzonderlijk te worden opgeheven.

Compact transport.
Voor transport op de weg worden de telescooparmen volledig ingetrokken en 90° naar frame toe
gedraaid. Nadat het hoofdonderstel hydraulisch is neergelaten, heeft het systeem een transporthoogte
die minder dan 4,0 meter bedraagt, zonder dat de tanden hoeven te worden gedemonteerd. Hierdoor
neemt de ombouwtijd af omdat het inklappen naar de transportstand en uitklappen naar de werkstand
in luttele seconden kan worden uitgevoerd, zonder dat de tractorchauffeur hoeft uit te stappen. Voor
rustig transport wordt de cardanische ophanging van de voorste rotoren automatisch mechanisch
vastgezet. De armen zelf beschikken over een automatische transportvergrendeling. Bij de
BUSINESS modellen wordt de ontgrendeling van de armen hydraulisch uitgevoerd. De grote banden
van het hoofdonderstel met een diameter tot 1240 mm zorgen niet alleen voor veilig transport op
straat en op onverharde veldwegen tot een snelheid van 40 km/h maar ook dat de bodem wordt
ontzien bij het draaien op de kopakker. Tot slot blijven de nieuwe LINER zwadharken met vier rotoren ook met de grootste banden van 800/35 R22.5 onder een transportbreedte van 3,0 m.

De nieuwe tweepunts aanbouwbeugel met een maximale stuurhoek van 80° zorgt voor maximale wendbaarheid bij het manoeuvreren. De achterste verlichtingshouders kunnen voor instelwerkzaamheden of bij nauwe ingangen van percelen naar binnen worden gedraaid Bediening voor BUSINESS verder uitgebreid. De bediening voor de TREND wordt op de gebruikelijk wijze direct uitgevoerd met behulp van de regelventielen van de tractor. Als optie kan dit echter ook worden uitgevoerd met de PLUS bediening op CEMIS 10 met zes backlit hardkeys voor voorkeuzes. In combinatie met het sequentiemanagement en de elektrohydraulische regelventielen kan daarbij de intelligentie van de tractor voor de automatisering van bepaalde functies worden benut. De LINER 4800 BUSINESS en de LINER 4900 BUSINESS met standaard loadsensing-hydrauliek kunnen naar keuze worden bediend met een universele ISOBUS-terminal of de ISOBUS-terminal van de tractor, de CEMIS 700 ISOBUS-terminal of het nieuwe CEMIS 100. Op het laatstgenoemde systeem beschikt de gebruiker over 10 backlit hardkeys en een éénkleurig display voor de bediening en bewaking van afzonderlijke functies. Het omschakelen van een open naar een gesloten hydraulisch systeem wordt op BUSINESS modellen uitgevoerd met behulp van een kartelschroef op het hydrauliekblok. De halfautomatische steunpoot en de opbergruimte voor de slangen met eenduidige markering voor de betreffende hydraulische slangen zorgen ervoor dat de nieuwe LINER zwadhark met vier rotoren heel eenvoudig kan worden aan- en afgebouwd.Bron: Kamps De Wild.