Claas neemt R&M Landtechniksysteme over.
Claas neemt R&M Landtechniksysteme over.
De systemen van bandendruk specialist R&M uit Möhnesee, Nordrhein-Westfalen, wordt overgenomen door Claas industrietechniek uit Paderborn. Hier zullen de systemen gemaakt en verder ontwikkeld worden.
Over verdere details is nog een groot stilzwijgen
Praktijk gerichte oplossingen.
Claas Industietechniek behoort hiermee in een keer tot een van betere bandendruk systeemspecialisten.
Met de technieken van R&M komen er complete luchtdruksystemen voor tractoren, aanhangers en andere landbouwwerktuigen in het programma van Claas.
Het pakket bestaat zowel uit sturing en regeltechniek als ook ventilatoren en compressors met een zeer hoge luchtopbrengst.
Daardoor is een snelle wisseling mogelijk van bandenspanning voor op het veld naar bandenspanning voor op de straat, voor zowel de trekker als het aangekoppelde werktuig. Het systeem leent zich hierdoor zeer goed voor werkzaamheden waarbij veel van druk gewisseld moet worden, denk hierbij aan mestverwerking en het oogsten van silage. De drukmeting en regeling gebeurt per ventiel op de band. Doordat de pomp en het regelpaneel op de trekker zit, is het mogelijk verschillende werktuigen te bedienen zonder alles om te hoeven zetten.

Inovatief bedienings concept.
De bediening gebeurt door een innovatieve app.
Daardoor kan de bestuurder verschillende combinaties opslaan tussen tractor en verschillende werktuigen, zodat er voor elk werk een passende bandenspanning is.
De benodigde spanningen voor landwerk en wegvervoer hoeven hierdoor maar 1x ingevoerd te worden en blijven ook opgeslagen in het menu.
Doordat de drukmeting en aanpassing per band loopt is het mogelijk de bandenspanning onafhankelijk te regelen, ideaal voor bijvoorbeeld verschillende lasten per band of bij het rijden op heuvels.
Compleet pakket voor bodembesparing.
Het onlangs overgenomen systeem van R&M maakt het bodembesparings pakket compleet.
Naast de Terra-Trac rupsen biedt Claas nu ook professionele techniek voor bodembesparing op bandenmachines aan, aldus de heer Thomas Lorf, bedrijfsleider Claas Industietechniek.
Het bandendruk regelsysteem is nu ook als optie mogelijk bij de huidige Claas tractoren en machines.

v.l.n.r. Uwe Bolweg (CLAAS), Michael Müller (R&M), Daniel Risse (R&M), Dr. Thomas Lorf (CLAAS), Oliver Hölscher (CLAAS)
Tekst: Claas, vertaalt: M. Wolsink.
Foto’s: Claas, Alex Miedema, Claas Holland Archief.