CLAAS voederwinningsdivisie zet de koers op groei.
Hierbij zullen de productielijnen en de infrastructuur van het terrein worden aangepast aan de steeds verder toenemende vraag. De nadruk bij de verbouwing ligt daarbij vooral op een uitbreiding van de productiecapaciteit en toekomstige groei. Enorme investering in Bad Saulgau !
In de komende jaren gaat CLAAS circa 40 miljoen euro investeren in de modernisering van de vestiging in Bad Saulgau. Hierbij zullen de productielijnen en de infrastructuur van het terrein worden aangepast aan de steeds verder toenemende vraag. De nadruk bij de verbouwing ligt daarbij vooral op een uitbreiding van de productiecapaciteit en toekomstige groei.

uitbreiding fabriekshal.
In de CLAAS groep is Bad Saulgau vooral het kenniscentrum voor procesketens van de voederwinning, vanaf het maaien tot doorstromen van gewassen in de JAGUAR. De vestiging heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld, waarbij ook tijdens de coronapandemie de omzet verder wist te groeien. In het kader van een lopend investeringsprogramma wordt op dit moment de infrastructuur verbeterd en vernieuwd. Ook wordt een bestaande productiehal uitgebreid met een oppervlak van 5000 m2 voor extra montagefaciliteiten. Tegelijkertijd wordt de complete infrastructuur voor energievoorziening aangepast aan en vernieuwd voor de toekomstige productiecapaciteit. Daarop aansluitend zijn investeringen gepland voor de logistiek van producten en optimalisatie van de montage. De totale investeringskosten hiervoor bedragen circa 40 miljoen euro.

Focus op groeisegmenten
Het succes van CLAAS producten voor professionele voederwinningstechniek, en dan vooral de positieve afzetprognoses voor de nieuwe ORBIS maïsbekken, vereisen dat de fabriek in Bad Saulgau wordt aangepast. ”We zien nog steeds in alle markten een oplopende trend in professionele voederwinningstechniek. Met een groot aantal productielijnen kunnen we daar perfect op inspelen“, aldus Uli Nickol, hoofd van de CLAAS voederwinningsdivisie en directeur van Claas Saulgau GmbH en Claas Material Handling GmbH. “Een goed voorbeeld daarvan is de enorme vraag naar onze nieuwe ORBIS maïsbekken, en dan met name de nieuwe ORBIS 900, die duidelijk al onze verwachtingen overtreft. Naast techniek voor de oogstketen rondom de veldhakselaar, gaat CLAAS in de komende jaren het assortiment voor de voederwinning en landbouwpersen met een groot aantal nieuwe producten uitbreiden, moderniseren en verder professionaliseren. Daarvoor worden op dit moment heel veel nieuwe innovaties ontwikkeld en getest.“

Marktleider op het gebied van veldhakselaars.
Daarmee wordt de positie van CLAAS als mondiaal marktleider op het gebied van veldhakselaars en als vooraanstaand fabrikant op de wereld van maaiers, schudders, zwadharken en persen verder versterkt. Het is slechts een paar maanden geleden dat een volledig nieuwe generatie LINER zwadharken met vier rotoren, gepatenteerde cardanische ophanging en een uniek frame werd geïntroduceerd, waarvoor wereldwijd enorme interesse werd getoond door zowel agrariërs als loonbedrijven. Eveneens toonaangevend in het maaiersegment is de DISCO 4400 met het uitgekiende vectoropklapsysteem. Ook dit systeem werd vorig jaar in de herfst geïntroduceerd. “CLAAS is hiermee opnieuw toonaangevend als het om professionele voederwinning gaat,” aldus Nickol. “Met de investeringen in Bad Saulgau moet worden gewaarborgd dat onze verwachtingen ten opzichte van de groei worden ondersteund door een efficiënte productie met topkwaliteit. Bovendien leiden nieuwe vereisten met betrekking tot documentatie en efficiënt oogsten van hernieuwbare grondstoffen voor de energieproductie tot een toenemende vraag naar hakselketens met opbrengst- en ingrediëntenregistratie met behulp van NIRS-technologie. Met de JAGUAR kunnen we daar perfect op inspelen.“

Meer capaciteit voor ORBIS en voederwinningstechniek. Productie van CARGOS wordt afgebouwd.
Het productaanbod wordt daarbij voor de lange termijn consequent aan mondiale trends en de groeistrategie van CLAAS aangepast. Daaruit is gebleken dat tijdens het oogsten opraapwagens ten opzichte van veldhakselaars verder aan betekenis verliezen en dat de aantallen op heel de wereld verder teruglopen. Kortom, het segment voor opraapwagens ontwikkelt zich tot nu toe tot een steeds kleinere niche met regionale zwaartepunten. Vanuit deze optiek heeft CLAAS besloten om de productie van opraap- en hakselransportwagens aan het einde van seizoen 2022 te beëindigen, om daarmee extra capaciteit te kunnen creëren voor de productie van ORBIS. De als vanouds bekende eersteklas service met betrekking tot de levering van onderdelen en klantenservice voor de CARGOS modelserie blijft ook in de toekomst gewaarborgd. De lopende service wordt met ondersteuning door productontwikkeling vanuit Bad Saulgau professioneel uitgevoerd.

Tekst: Kamps De Wild
Foto’s : CLAAS.