Het Claas Demonstratie team in Nederland. Met de Claas Jaguar 980 (type 498)


Nat en modderen met de trekker’s.
Vrijdag 29-september 2017.

De koning onder de hakselaars van Claas de Jaguar 980 (type 498), het nieuwste type met een V-12 motor 885 pk sterk. De machine kon op verschillende plaatsen aan de slag, hier in Alteveer op een nat stuk. Het is natuurlijk niet het mooiste plaatje om een demo te geven omdat er minder capaciteit gedraaid kan worden, doordat de trekkers met kippers vast kwamen te zitten. Het tegen deel is dat de Claas Jaguar ook zijn werk onder moeilijke omstandigheden goed kan bewijzen. De Jaguar is voorzien van een luchtdruk systeem op alle wielen, daarnaast is de Claas Jaguar 980 uit gerust met de Cmotion joystick, Autopilot, Autofill wagen vulling voor en achter automatisch laden.Vandaag was het beter dan gisteren.
zaterdag 30-september 2017.
De demo was vandaag ook in actie te zien, en deze keer hadden ze een goed perceel. De demo draaide vandaag met meerdere chauffeurs , dus de maximale capaciteit is niet gehaald ( machine uitleggen, wagen vol blazen, weer uitleg en de volgende chauffeur enz.)
Vandaag konden we 6 km / uur rijden in goede mais schatting rond de 60-65 ton per ha.
De autofill, die de wagen naast, achter / en schuinachter de hakselaar laad, met het doorsteken en aansnijden van het perceel is een super optie!
Ook de brede Orbis 12 rij maisbek komt goed tot zijn recht bij kleinere percelen met bijv meerdere hoeken;
Je krijgt direct een hoop ruimte waardoor minder vaak gedraaid hoeft te worden, wat resulteert in minder sporen op het land.


300 ton.
Onder normale omstandigheden kan de hakselaar een reusachtige capaciteit halen. Om een goede capicteit te halen ben je van verschillende factoren afhankelijk zoals: de grootte van het perceel en de vakbekwamheid van de chauffeurs en de grootte van de sleufsilo. De verdichtigscapaciteit is erg belangrijk om een grote capaciteit te halen. De Claas Jaguar 980 met de grootste Claas maisbek de Orbis 900 met 12 rijen kan rond de 300-400 ton mais per uur oogsten.

Tekst en Foto’s J. De Rijk.