De grootste aannemer in Chili behaalt absolute top opbrengsten van zijn klanten,  en vertrouwt voornamelijk op gebruikte CLAAS-machines uit Duitsland.

Meer dan 4200 km lang, gemiddeld slechts 180 km breed en volledig omlijst door het gigantische Andesgebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen – dat is Chili. Het is ook een land van uitersten qua klimaat. Van de droogste woestijn ter wereld tot het gematigde regenwoud met een regenval van 2.200 liter / m2 per jaar, hier vind je alle denkbare klimaten.
In het midden, in het zogenaamde Kleine Zuiden in de wijk Rio Bueno, staat het bedrijf van aannemer Carlos Bergström, die hij samen met zijn zoon Oscar runt. Maar liefst zes JAGUAR-hakselaars en zeven XERION-tractoren staan ​​dicht op het grote erf opgesteld. Er zijn ook 40 andere CLAAS-tractoren, 15 silage-wagens en verschillende zaaimachines, persen en giertanks.

Oscar Bergström (rechts) met vader en zus voor een van de zeven XERION-tractoren.

Carlos Bergström is een van de grootste aannemers van het land. Hij begon 30 jaar geleden met slechts één tractor. Tegenwoordig werken meer dan 50 medewerkers en 5 leidinggevende voor hem. De familie kwam oorspronkelijk uit Zweden voordat ze 100 jaar geleden naar Chili emigreerde.

Het is geen toeval dat de aannemer zo snel heeft kunnen groeien, vooral in de regio Rio Bueno. Omdat het een van de weinige regio’s in Chili is waar klassieke landbouw wordt beoefend met veel zuivel- en akkerbouwbedrijven. Naast maïs en gras worden hier verschillende soorten granen, koolzaad en aardappelen verbouwd.

“Het landschap en de operationele structuren zijn ongeveer vergelijkbaar met Sleeswijk-Holstein of Mecklenburg-Vorpommern, zegt Junior CEO Oscar Bergström. Hij kent beide landen goed omdat hij momenteel een opleiding volgt tot gespecialiseerde landbouwdienst in Duitsland.

Ook in Chili wordt gezorgd voor een goede reserveonderdelenservice.

Recordwinsten

Volgens Bergström is er echter een groot verschil tussen de teeltgebieden: hoewel de opbrengsten in Sleeswijk-Holstein al indrukwekkend zijn, zijn ze uitstekend in de wijk Rio Bueno. “Gemiddeld oogsten we hier tot 14 ton tarwe, vijf ton koolzaad en ongeveer 70 ton snijmaïs per hectare”, zegt Bergström. “De top opbrengsten gaan soms op tot 17 ton tarwe en 6 ton koolzaad.”

Dergelijke recordbrekende oogsten worden mogelijk gemaakt door voldoende en goed verdeelde regenval, maar vooral door de speciale bodems in de regio, die worden afgewisseld met voedselrijke vulkanische as.

Maar de enorme opbrengsten maken de oogst ook veeleisend. “Vooral de hoeveelheid stro is enorm voor ons, hoewel we dezelfde variëteiten gebruiken die in Duitsland gebruikelijk zijn”, zegt Oscar Bergström. “Dit vereist een zeer intensieve stoppelcultuur met cultivator en schijveneg.” Volgens Bergström is ook de oppervlakte-output voor de maïsoogst lager dan in Duitsland omdat de machines zoveel plantmassa moeten verwerken. Maar dat accepteer je natuurlijk graag met de weelderige opbrengsten.

Rijd in hondengang

Het inkuilen van gras en maïs voor melkveebedrijven is zoals in Europa. De aannemer gebruikt de XERION-tractoren om silage mee te verdichten . “Onze klanten willen de XERION alleen omdat hij de grote hoeveelheden maïs in korte tijd kan verwerken en optimaal kan verdichten”, meldt Bergström. Ook in het veld staan ​​de kwaliteiten van de CLAAS-tractor hoog in het vaandel. Ten eerste vanwege de hoge trekkracht die nodig is voor de cultivatoren en schijveneggen, die tot acht meter breed zijn. Aan de andere kant, omdat de XERION-modellen heel voorzichtig werken. Dit wordt verzekerd door de beschikbare krab en extra brede banden tot 900 millimeter. Dit is belangrijk omdat de vruchtbare grond erg vatbaar is voor verdichting. Er wordt alleen geploegd voor mais, de rest is niet kerende grondbewerking. Volgens Bergström zijn er veel redenen voor het grote aantal CLAAS-machines in het wagenpark van de aannemer: “We hadden vanaf het begin CLAAS-tractoren. Tot nu toe waren technologie en comfort geschikt voor alle modellen. ”De juniorbaas prijst ook de duurzaamheid en de geringe behoefte aan reparaties, evenals de goede prijs-prestatieverhouding. Het was dan ook niet meer dan logisch om volledig te vertrouwen op CLAAS-technologie voor de hakselaar-vloot die acht jaar geleden werd opgebouwd.

Geld is duur.

Omdat de kredietrente in Chili aanzienlijk hoger is dan in Europa, koopt Bergström alleen gebruikte machines uit Duitsland. In de regel worden de “jong gebruikte” benadrukt zoals Oscar Bergström,  niet ouder dan twee tot drie jaar. Zuid-Amerika is een relatief grote markt voor gebruikte machines van CLAAS. Daarom is hier een goede reserveonderdelen- en reparatieservice gegarandeerd. Dat geldt sowieso voor aannemersbedrijf Bergström. Enkele jaren geleden werd samen met een CLAAS-importeur een handel in landbouwmachines opgericht, die naast gebruikte machines ook service en reserveonderdelen aanbiedt. De handel in gebruikte CLAAS-machines verloopt goed. Jaarlijks worden hier zo’n 50 tractoren verkocht. Oscar Bergström is niet verbaasd: “Alle bedrijven hier CLAAS willen rijden, net als onze chauffeurs. Ze waarderen de machines echt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de CLAAS-trekkers van de aannemer worden gereden totdat een reparatie niet meer de moeite waard is. “Vervolgens hadden ze tot 20.000 werkuren op zak”, zegt Oscar Bergström, “en ze hebben echt veel gedaan.”

Landbouw in Chili

  • Bevolking: 17,5 miljoen
  • Aantal landbouwbedrijven: ca. 300.000
  • Gemiddelde bedrijfsgrootte: ca. 110 ha
  • Aandeel landbouwgrond in totale oppervlakte: 21% (Duitsland: 50,8%)
  • Belangrijkste agrarische exportgoederen: hout, visserijproducten, fruit en wijn

Door de extreme omstandigheden in het noorden en zuiden is de landbouw in Chili voornamelijk beperkt tot de vruchtbare centrale vallei in het midden van het land. Bouwland vertegenwoordigt slechts ongeveer 3% van de totale oppervlakte van het land. De belangrijkste gewassen zijn tarwe, maïs en aardappelen, die vrijwel uitsluitend voor de binnenlandse markt worden geproduceerd.


Tekst : Claas.
Foto’s : Claas en Bergström