Meer variatie in modellen, nieuwe cabine en nieuw design: -update voor CLAAS NEXOS

CLAAS introduceert nu ook de Stage V-emissienorm in het segment van smalspoor- en speciaaltrekkers. De NEXOS-serie heeft daartoe een nieuwe naam gekregen en is onder meer voorzien van een nieuwe transmissie, een nieuwe cabine met vlakke vloer en een nieuw design. Een aantal MAXI CARE-functies en opties van CLAAS high-performance trekkers worden ook in het segment van de specialistische trekkers geintroduceerd. Zo kan de NEXOS elke uitdaging aan.

Als we naar de nieuwe NEXOS-specialiteitstractoren kijken, is het eerste dat opvalt het nieuwe ontwerp. De nieuwe, moderne look volgt de Y-designtaal die in 2019 met de LEXION’s werd gelanceerd en sindsdien is overgenomen door de TRION. De sterke lijnen geven de motorkap niet alleen dynamiek, maar ook kracht. Het vernieuwde cabinedak integreert naadloos met de trekker.
De vlakkere motorkap geeft de bestuurder een duidelijk zicht naar voren. Het nieuwe, geoptimaliseerde en ingenieuze algemene ontwerp vergemakkelijkt de montage en integratie van werktuigen onder de cabine, zodat de trekker veelzijdiger kan worden.

Reorganisatie van de serie: twee nieuwe modellen en een nieuw vlaggenschip.
De motorkappen hebben nu nieuwe benamingen. De oude NEXOS VE, VL en F, met respectievelijke breedtes van 1m, 1,25m en 1,45m, hebben plaatsgemaakt voor de NEXOS S-, M- en L-modellen met identieke totale breedtes. Het assortiment wordt nu uitgebreid met de nieuwe NEXOS XL met een totale breedte van 1,55 m en de modellen NEXOS MD en NEXOS LD met platforms van 1,25m en 1,45m breed voor boomgaarden. De NEXOS MD en LD zijn exclusief verkrijgbaar zonder cabine, de NEXOS L en XL kunnen als optie zonder cabine worden besteld. De NEXOS S-, M-, L- en XL-series hebben nu een nieuw vlaggenschipmodel met cabine, de NEXOS 260, de krachtigste specialistische trekker die momenteel op de markt is. Met vijf modellen in elke serie dekken de nieuwe NEXOS-modellen een vermogensbereik van 75 tot 120 pk (NEXOS XL: vier modellen van 85 tot 120 pk). De NEXOS MD- en NEXOS LD-series omvatten elk vier modellen met een maximaal vermogen van 75 tot 103 pk. De nieuwe 3,6 liter viercilinder FPT-motor heeft een SCR-uitlaatgasnabehandelingssysteem conform Stage V. De olieverversingsinterval is 600 bedrijfsuren. Met een tankinhoud tot 100ltr (NEXOS S: 75ltr) kan er lang worden doorgewerkt zonder bij te tanken.


Nieuwe transmissieversie met ECO-modus.
powershift-transmissie van de nieuwe NEXOS is verder ontwikkeld op het gebied van comfort en efficiëntie en biedt nu vijf versnellingen en drie groepen. Met de TWINSHIFT powershift-transmissie biedt de trekker nu 30 versnellingen vooruit en 15 achteruit. Met de mechanische achteruitversnelling heeft hij 30 achteruitversnellingen. De topsnelheid van 40 km/u ECO wordt bereikt bij een zuinig en stil motortoerental van 1.700 t/min, wat nieuw is in deze klasse. De stuurversnelling kan worden omgeschakeld met een mechanische omkeerinrichting of met de elektrohydraulische REVERSHIFT voor meer comfort.

 Nieuwe, meer ergonomische cabine.
In de nieuwe cabine met zes stijlen en rubberen ophanging valt de vlakke vloer direct op; hij biedt veel comfort bij het in- en uitstappen en kent royale beenruimte. De console aan de rechterkant van de bestuurder is opnieuw ontworpen om de indeling van de bedieningselementen te verbeteren. Met name de bedieningshendel is opnieuw ontworpen waardoor sneller en nauwkeuriger kan worden geschakeld en het in- en uitstappen door de rechterdeur is vergemakkelijkt.
Bij het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen wordt de bestuurder beschermd tegen stof, aerosolen en chemische dampen door het categorie 4 cabinefiltersysteem (conform EN 15695), dat in het dak is geïntegreerd. De optimale isolatie van de cabine beperkt blootstelling aan schadelijke stoffen en reduceert het geluidsniveau; een dubbel voordeel voor de bestuurder. Het nieuwe dak kan af fabriek worden uitgerust met maximaal acht werklampen, in halogeen- of led-uitvoering. Met zijn hoge uitrustingsniveau en premium LED-verlichtingspakket kan de NEXOS overal werken, dag en nacht.

 Behoud van bekende en bewezen eigenschappen.
Naast deze innovaties behoudt de nieuwe generatie NEXOS-modellen Stage V een aantal kenmerken die de vorige serie zo succesvol hebben gemaakt. Zo blijven de PROACTIV geveerde vooras en het krachtige hydraulische systeem behouden. Met standaard een hydraulisch debiet van 87 ltr/min levert het systeem tot vier elektrohydraulische ventielen en wordt naar keuze mechanisch of elektrohydraulisch bediend. Een apart hydraulisch systeem van 27 ltr/min voedt de hefinrichting achter aan. Dankzij het maximale hefvermogen van 3,11 ton achter of 2,8 ton voor en de lange wielbasis van de NEXOS kunnen zware werktuigen gemakkelijk worden opgetild. De NEXOS is standaard uitgerust met een aftakas van 540 t/min achter; een aftakas met dubbele snelheid van 540/540E of 540/1000 t/min is als optie leverbaar.


Verlengde garantie en service pakketten.
Alle NEXOS-modellen bieden de mogelijkheid om een abonnement te nemen op op MAXI CARE-pakketten, zoals dat ook het geval is bij CLAAS trekkers en -oogstmachines. De MAXI CARE Protect-pakket omvat een garantieverlenging, terwijl het MAXI CARE-onderhoudscontract servicepakketten biedt die zijn afgestemd op het jaarlijkse gebruik van de trekker gedurende een bepaalde periode. Dit maakt het mogelijk om de bedrijfskosten van een trekker nauwkeurig te plannen over aantal jaren om financiële risico’s tot een minimum te beperken. Alle onderhoudswerkzaamheden worden geregistreerd op het CLAAS connect platform.

Hoogtepunten van de nieuwe NEXOS in het kort:

  • Zes series van 35 trekkers van 75 tot 120 pk met een totale breedte van 1mtr tot 1,55mtr
  • Modern design met nieuwe vlakke motorkap en cabinedak
  • Nieuw vlaggenschip NEXOS 260: een van de krachtigste gespecialiseerde trekkers op de markt
  • Fase V-conforme en zuinige FTP-motoren met SCR-uitlaatgasnabehandelingssysteem
  • Nieuwe cabine met 6 stijlen, vlakke vloer, filtersysteem van categorie 4 en opnieuw ontworpen bedieningselementen met kleine joystick en tot 8 led-werklampen op het cabinedak
  • Nieuwe vijftraps powershift transmissie, topsnelheid van 40 km/u ECO bereikt bij 1700 t/min
  • MAXI CARE-paketten met uitgebreide garantie- en servicepakketten om de totale eigendomskosten (TCO) te berekenen