CLAAS heeft haar nieuwe Test- en onderzoekscentrum voor de ontwikkeling van nieuwe landbouwmachines in Harsewinkel geopend. Aandeelhouders, bedrijfsmanagement, medewerkers en gasten uit de regionale politiek vierden de ingebruikname van het gebouw, waarin 15 miljoen euro werd geïnvesteerd. 3,2 miljoen euro hiervan ging naar pure testtechnologie.

De openings-lint word door geknipt door (van links): Jan-Hendrik Mohr, dr. Patrick Claas, Cathrina Claas-Mühlhäuser, Reinhold Claas, Oliver Westphal en Volker Claas.

“In mei 2017 stonden we samen om de basis te leggen voor het nieuwe test- en onderzoekscentrum,” vertelde Cathrina Claas-Mühlhäuser aan het begin van de bouw. “22 maanden later is alles klaar en operationeel. Daarvoor heel veel dank aan alle betrokken, Claas medewerkers en alle toeleveranciers. “

Met het nieuwe gebouw wil CLAAS kortere ontwikkeltijden realiseren voor maaidorsers, oogstmachines en trekkers. 13 testcellen worden gebruikt om de meest uiteenlopende belastingen te simuleren die tijdens het oogsten op het veld heersen. De tests op de elektrisch aangedreven testbanken lopen 24 uur per dag, zeven dagen per week.

“De technische gegevens van het gebouw zijn indrukwekkend”, zegt Dr. Thomas Barrelmeyer, die verantwoordelijk is voor de engineering van alle graanoogstmachines. “Het heeft bijvoorbeeld een geïnstalleerde koelcapaciteit van 1200 kW. Dit komt overeen met de geïnstalleerde verwarmingscapaciteit van 120 eengezinswoningen. Maar niet alleen de technologie is belangrijk voor ons. Er moest ook een moderne werkplek worden gecreëerd voor onze medewerkers. “Zo werd meer dan 7.000 m² totale bruikbare ruimte ook omgebouwd tot moderne kantoorruimte voor ongeveer 200 werknemers met aantrekkelijke communicatieruimten.

Een constructieve overtreffende trap is de grootste testopstelling waarop, onder andere, de maaiborden voor maaidorsmachines, die tot 12 meter lang kunnen zijn, worden getest op duurzaamheid. “De fundatie weegt 600 ton, is ter plaatse in één stuk gegoten en wordt ondersteund door een luchtvering. Dit is waarschijnlijk vrij uniek in Europa, “schat Oliver Westphal, die verantwoordelijk is voor het test- en onderzoekscentrum.

Het elektronische laboratorium is niet minder indrukwekkend: in computersystemen zo groot als een kast, is de elektronica van complete machines ingesteld om bijvoorbeeld rijhulpsystemen in combinatie met de andere componenten te testen. Een maaidorser heeft 30 controle-eenheden, zodat tot 50.000 testgevallen per machine volledig geautomatiseerd zijn.

Foto: Hoeltzenbein | © Burkhard Hoeltzenbein

Pas wanneer de laboratoriumtests met succes zijn afgerond, gaat het onderzoeksteam in, dat zelfs het beste laboratorium nog niet voor 100% kan vervangen. Daar vinden verdere tests plaats om uiteindelijk de betrouwbaarheid van de machines te testen.