In het Franse Trangé bij Le Mans opende Claas onlangs een nieuw testcentrum waar zowel trekkers, maaidorsers als hakselaars aan de tand worden gevoeld.
Harsewinkel/Trangé, Februari 2015.
Twee nieuwe test- en controlelijnen, een totale investering van € 6,5 miljoen, maakt het Claas test- en controlecentrum in Trangé tot één van de meest moderne en efficiënte centra in de agrarische machine industrie.
Tijdens de ingebruikname liet Claas de internationale vakpers éénmalig een kijkje nemen achter de schermen. De nieuwe testlijn test het volledige aandrijfsysteem, en optimaliseren de afstelling van de motor, versnellingen en hydrauliek.
De andere controlelijn test de duurzaamheid, betrouwbaarheid, comfort en bouw van de Claas machines. Door de nieuwe testbanken kunnen de aandrijf- en duurzaamheidtesten van complete machines gedaan worden, alsook specifieke onderdelen welke aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen.
Tegelijkertijd wil Claas bij de tijd blijven door de steeds complexere technieken en systemen.
De capaciteit tot het keuren en testen van prototypes wordt met deze investering aanzienlijk verhoogd. Doordat het centrum 7 dagen in de week, 24 uur per dag, in bedrijf is, kunnen duurzaamheids- en kwaliteitscontroles sneller uitgevoerd worden waardoor de ontwikkelingskosten lager worden.
Veldtesten blijven wereldwijd door Claas partnerbedrijven uitgevoerd.
De landbouw profiteert van de investering doordat de duurzaamheid en kwaliteit van Claas machines steeds hoger en beter wordt.
De nieuwe testlijn van het aandrijfsysteem: Een wereldreis in enkele uren.
De nieuwe lijn test de PTO en tot 500kW per wiel, met een totale maximale belasting van 2500kW.
Er worden Tractoren van Axos tot Xerion getest.
De aller-modernste technieken bootsen nagenoeg alle situaties uit de wereldwijde landbouwpraktijk na.
Frédéric Cavoleau, bedrijfsleider van het test- en controlecentrum zegt: „Wij vragen van onze klanten gebruikersinformatie op, over het gebruik, toerentallen, temperatuur, hydrauliekvermogen etc.
Deze gegevens worden ingevoerd en vervolgens kunnen wij dezelfde situatie simuleren.
Wij kunnen hier situaties van Franse, Oekraïense, Noord Amerikaanse, Australische en andere wereldwijde landen, hier in Trangé nabootsen.
Nieuwe 4-segment testlijn:
10 jaren tractorgebruik in slechts 4 weken.
De nieuwe 4 fasen testlijn is voorzien van 4 hydraulische cilinders, welke een druk tot 25 ton kunnen uitoefenen. Mede door de maximale frequentie van 25Hz, en een maximaal hoogteverschil van 40cm, is de testlijn uiterst duurzaam, en veelzijdig toe te passen. Naast de Tractoren van Axos tot Xerion, kunnen er ook Combines, hakselaars en balenpersen getest worden. De testlijn onderwerpt de machines aan een zware test, waarbij bijvoorbeeld de vering en ophanging nog verder geoptimaliseerd en afgesteld kan worden.
Ook machines, welke nog in opbouw zijn, kunnen al wel op de ophanging en vering getest worden.
“In vier weken simuleren we 10 jaar tractorgebruik” aldus Frédéric Cavoleau.
De voorasvering kan op meer dan 20 verschillende standen worden ingesteld, en alle instellingen worden binnen 2 dagen allemaal getest. Hierdoor zijn bepaalde veldtests niet meer nodig.
Van veldtest tot computersimulatie.
“Een basisregel van machinefabrikanten is dat de belangrijkste functies in een zo vroeg mogelijk stadium getest worden.” Vat Christophe Perge, manager productontwikkeling bij Claas Tractoren samen. “De computersimulatie helpt ons daarbij, doordat we de duurzaamheid en kwaliteit van onze ontwikkelingen in een vroeg stadium kunnen testen”.
Hierna volgt de testfase in alle mogelijke afstellingen, en uiteindelijk de veldtest.
Per project wordt er bij Claas in totaal ruim 40.000 uur aan veldtests gedaan, en bij een prototype alleen al ruim 7000 uur. “Dankzij onze wereldwijde toepassingen konden we de testlijn Testprogrammering ontwikkelen. Hierdoor kunnen wij wereldwijd de bediening, en dus gebruikersgemak, aanpassen aan de wensen van de klant.”
Technische gegevens van het gebouw.
Beide nieuwe testlijnen zijn ondergebracht in een nieuw gebouw, welke 12 meter hoog is.
Het gebouw staat op een trillingsvrije plaat, om het stoten en schommelen tijdens het testen optimaal te houden. Voor de trillingsvrije plaat is 950 ton beton, en 60 ton staal gebruikt. De 4 segmenten testlijn staat op een luchtkussen.
Het stroomverbruik is 2,9 Megawatt, wat nodig is om alles draaiende te houden. Dit is het verbruik van een dorp van ca 1000 inwoners.
De testlijn voor de complete aandrijving vraagt de meeste stroom.
Het test- en controlecentrum stond in 2012 al in het Strategische, Internationale Ontwikkelingsplan van Claas. De locatie in Trangé staat nabij de Claas tractorenfabriek in Le Mans.
Er werkt een team van 60 mensen, die continu met 6 projecten bezig zijn.
In het centrum kunnen 100 tractoren tegelijkertijd getest worden, hierdoor is er meer ruimte voor de ontwikkeling van prototypes.
Het testcentrum in Trangé is een mooie aanvulling op de bestaande testcentra in Vélizy Villacoublay, nabij Parijs. Hierdoor verhoogt Claas zijn test- en duurzaamheidscapaciteiten waardoor de productontwikkeling duidelijk verbetert, en Claas in de top blijft met het doorontwikkelen van landbouwmachines.
In het onderstaande filmpje is te zien, hoe de test worden uit gevoerd.
https://www.youtube.com/watch?v=Lw5QJ8TzCII