De nieuwe Claas Rollant balenpersen.


De Claas Rollant is de rondebalenpers die door klanten wereldwijd word gewaardeerd vooral vanwege hun veelzijdigheid, eenvoud en goede werkende kwaliteit onder wisselende oogstomstandigheden. Met de nieuwe Rollant 620 met een balendiameter van 1,50 m.
Claas presenteert de Rollant-pers de grootste vaste rondebalenkamer pers die op de markt is .
De Rollant is verder ontwikkelt voor de stro- en hooioogst met een hoge doorvoersnelheid en persdichtheid van de balen.
Nieuwe prestatie-niveau
De nieuwe Rollant 620 kan de rondebalen met een net of met een touw binden, de pick-up is 2,10m breed en word standaard met een rotor uitgeleverd voor een hoge doorvoersnelheid en persdichtheid van de balen. Optioneel leverbaar is er een Roto Cut (Rc) en is met 7 messen. Ook met deze rotor perst de Rollant in de hooi goed gevormde balen die dankzij de hogere persdichtheid gemakkelijk te voeren zijn aan het vee.
De Rollant heeft perswalsen met een sterkere mantel met een uit gestanste oppervlakte ribbels, de perswalzen zijn voorzien van flenzen die geschroefd zijn. De geribbelde oppervlakte van de walsen hebben een sterk reinigend vermogen, een constante gewasstroom bij de baalvulling zorgt voor een gelijkmatige baal rotatie.

Sneller en eenvoudige montage voor netbinding of touwbinding.
Snelle en simpele toediening van garen of netrollen. Claas heeft de garen-of netrem veranderd zodat het bindingsproces bij een hogere netspanning plaatsvind. Dit zorg er voor dat het net met een mooie strakke snede word afgesneden en de balen een mooie strakke en stabiele ronde vorm hebben. Ook de opslagcapaciteit van de meegebrachte garen of netrollen is verhoogt. Nu kun je 6 rollen garen of 2 rollen net meenemen, dit is voldoende voor een complete werkdag. Ook is er een nieuwe opklapbare arm om de netrollen ontwikkeld om de rollen op de machine te krijgen.

Automatische smering van de kettingen.
Het onderhoud is een belangrijk punt van de machines en kost veel tijd. Vooral met een drukke oogst en lange dagen wordt dit lang niet altijd bijgehouden.
Claas heeft op de Rollant nu ook een automatische kettingsmering, de kettingen worden permanent gesmeerd ongeacht het aantal balen. Het systeem word gevoed door een 3,4 liter olietank daardoor ontstaat er minder slijtage en onderhoudsvrije werking van de machine.
Ook zijn er innovaties op het gebied van de bediening en controle van de machine. Zowel nu eenvoudiger en duidelijker met de Claas Operator terminal geworden. Via de terminal kan de bestuurder zien, wat de persdruk is en indien nodig aanpassen, als de baal klaar is voor de touwbinding of netbinding. Ook controleert de Claas Operator als de klep van de pers open of dicht zit.
Net als bij de andere machines registreert de Claas terminal het aantal balen die geperst zijn deze zijn ook genummerd, zo kan de bestuurder zien wat de totale prestatie is van de pers. Daar naast heeft de bestuurder zeer goed zicht op de pick-up en heeft zo zicht op het gewas dat geperst wordt.


Weinig vermogen vereist
De Rollant heeft ondanks de nieuwigheden zoals de balen dichtheid geen hoog vermogen nodig, een relatief lage vermogensbehoefte van 80 pk en is daarom ook geschikt voor agrarische bedrijven die met laag vermogen trekkers werken.

De Rollant 620 RF en RC zijn met de oogst van 2017 beschikbaar.

Tekst: J. D. Rijk. Foto’s: Claas.