De nieuwe variabele ronde balenpersen van Claas.
Claas presenteert met de serie Variant 400 een nieuw programma variabele ronde balenpersen.
De focus van de ontwikkeling lag op de gewasstroom, invoer, binding en onderhoud.
Deze werden dan ook zo verbeterd dat de persen nu nog krachtiger, betrouwbaarder en comfortabeler zijn in de oogst van stro, kuilgras en hooi.

Daarmee lost Claas in de oogst van 2017 de bestaande Variant 300 serie af.
De nieuwe serie heeft nu 2 nieuwe variable balenmaten in de maten 90-155x120cm en 90-180x120cm
Deze persen kunnen met snijwerk (ROTO CUT) of zonder snijwerk (ROTO FEED) worden uitgerust.
Optioneel is de hydropneumatische geveerde snijplaat PRO en een XXL pick up met een opname breedte van 235cm!
Dubbele zwadrollen optioneel.
Voor de pick up is nu ook optioneel de dubbele zwadrol te verkrijgen die we ook al kennen van de QUADRANT grootpakpersen en ook van de JAGUAR hakselaars.
De dubbele zwadrollen zijn geveerd en mechanisch in 4 stappen zonder gereedschap in hoogte te verstellen.
Het maakt een snelle aanpassing van de invoer in verschillende omstandigheden mogelijk, en zorgt er voor dat er een gelijkmatige en vlotte doorgang is van de gewasstroom.
Dit zorgt er voor dat er met de nieuwe Variant modellen met hogere rijsnelheden gewerkt kan worden.
In de PRO serie zwenkt de snijbodem bij gevaar op verstoppingen automatisch naar beneden.
Zodat de pers constant en optimaal zijn werk kan doen.
Daarnaast zijn de beide pendelwielen die de pick up op de juiste diepte houden versterkt.
De XXL pick up is aangepast zodat deze makkelijker smaller gemaakt kan worden voor transport over de weg.

360 graden rotor-ster regeling
De regeling van de rotor sterren werd ontwikkeld voor de nieuwe modellen. Het loopvlak van de sterren van de rotor is nu 360 graden in plaats van 180. De nieuwe rotor-ster regeling werkt met 14 messen, bereikt maximaal 6.000 sneden per minuut en zorgt dus voor een ruime verspreiding van de gewas doorvoer met vullen van de perskamer voor gelijkmatig gevormde balen. Dit is vooral bij smalle zwaden van belang.

Nieuwe net of touwbinding.
De net of garen toevoer is vernieuwd voor de nieuwe Variant. Een vernieuwde toevoer van net of garen in de perskamer zorgt voor een betere binding ook onder moeilijke omstandigheden in de gewassen.
Standaard zijn de nieuwe modellen uitgerust met een zij tot zij werkende netwerk binding VARIANT, die van de ene naar de andere kant van de baal beweegt. Dit is voor de nieuwe reeks verbeterd doordat het netwerk nu actief in de bindende procedure met behulp van een nieuwe spiraal roller tot de buitenste randen van de baal werkt.
Optioneel kan de Variant 400 nu voorzien worden van een grotere netrol. Hierdoor is het gebruik van 1.30 m brede netrollen mogelijk, waarmee het netwerk wordt geplaatst over de randen van de baal. De afgeronde randen van de balen zijn vooral nuttig als ronde balen buiten moeten worden opgeslagen.

Langere levensduur van ketting en riemen.
Het voorste frame van de nieuwe modellen van de persen is versterkt voor een geringere slijtage van de riemen. Immers, deze draaien bij de Variant met een snelheid van maximaal 3 m/s.
Het komt ook tijdens het lossen van balen op seconden aan. Claas heeft hiervoor het scharnierpunt van de achterklep herzien zodat het openen en sluiten van de losklep nu nog sneller is en de ronde baal is gelost in minder dan 6 seconden.
De kettingen zijn ook aan slijtage onderhevig evenals als de riemen van de pers. Daarom worden deze permanent gesmeerd bij de nieuwe Variant via een optioneel centraal smeersysteem. De persen hebben een speciale smering, welke alle kettingen, met inbegrip van de pick-up ketting, over de volle breedte, en ongeacht het aantal balen met olie worden gesmeerd.

Tekst: met hulp vertaalt: M.Wolslink en R.Sterken. Foto’s Claas.