Claas presenteert 14 nieuwe modellen in de Nexos smalspoortrekkers aan.

Claas stelt de trekkers voor op de Eima in Bologna, die van 9 tot 13 november wordt gehouden in Italië.

In de druiven- en fruitteelt en in het openbaar groen zijn kleine, wendbare trekkers gevraagd, die beschikken over sterke motoren en die de chauffeurs voldoende comfort tijdens het werk bieden. De nieuwe serie van de bewezen smalspoortrekkers Claas Nexos combineert deze eisen op een optimale wijze. Naast sterkere motoren, kleinere afmetingen en grotere wendbaarheid tonen deze nieuwe trekkers talrijke detailverbeteringen bij het werken met front- en aangehangen werktuigen. Verder heeft de nieuwe Nexos een nieuwe transmissievariant en optimaal cabinecomfort. Claas stelt de trekkers voor op de Eima in Bologna, die van 9 tot 13 november wordt gehouden.

Sterkere motoren.

De nieuwe serie bestaat uit 14 modellen, die verschillen in afmeting en vermogen. Alle nieuwe trekkers hebben een FPT viercilinder motor. Deze houdt goed vast, maar loopt wel mooi rustig en trillingsarm. De vermogens lopen uiteen van 75 tot 112 pk (103 bij de smalle Nexos VE). In de topmodellen Nexos 250 VL en Nexos 250 F beschikken over Claas Power Management (CPM), een boost die 9 pk extra biedt bij aftakas- en transportwerk. Het maximale koppel daarbij bedraagt 440 Nm. Dat maakt de nieuwe Nexos serie 10 % sterker dan zijn voorgangers.

Toerental veranderen per knopdruk.
Met de elektronische common rail inspuiting beschikt de Nexos standaard over een toerentalgeheugen, een tweede geheugen is optioneel. Het motortoerental kan met een knopdruk optimaal worden aangepast. Bij het werken met de aftakas is zo altijd en passend toerental beschikbaar en is een hoge slagkracht verzekerd. Verder hebben de nieuwe modellen een langer service-interval, van 600 in plaats van 500 draaiuren.

NEXOS Motorkarakteristieken

Model Max. vermogen* (kW/pk) Max. koppel* (Nm)
NEXOS 250 (alleen F en VL) 82/112 (inclusief 9 pk boost met CPM**) 440
NEXOS 240 76/103 406
NEXOS 230 68/92 366
NEXOS 220 62/85 334
NEXOS 210 55/75 309

*volgens ECE R 120
**CPM (CLAAS POWER MANAGEMENT): Extra vermogen (Boost) bij CLAAS trekkers, dat onder bepaalde omstandigheden beschikbaar komt.

Optimale uitlaatgastechniek bij gunstige afmetingen.
De afmetingen van de Nexos beginnen bij een breedte van 1 meter (buitenwerks) bij de Nexos VE, voor nauwe rijenculturen. Bij het model VL is de buitenbreedte 1,26 m voor iets bredere rijen en het model F is vanaf 1,45 m geschikt voor de fruitteelt. Alle motoren zijn ondanks de beperkte buitenmaten voorzien van de modernste uitlaatgastechniek, zoals deeltjesfilter (DPF), dieseloxydatiekatalysator (DOC) en gekoelde uitlaatgasrecirculatie (EGR). Ze voldoen hiermee aan de emissie-eisen Fase IIIB (Tier 4interim).

Wespentaille voor grotere wendbaarheid.

Voor en na de vooras hebben alle nieuwe modellen een karakteristieke insnoering, de zogenoemde wespentaille, die zich bij de grotere Claas trekkers heeft bewezen. Die maakt een grotere wieluitslag mogelijk bij het sturen, waardoor de draaicirkel beduidend kleiner uitvalt. De oversteek voor de vooras is 88 mm korter geworden en de wielbasis is met 50 mm vergroot, waardoor de trekkers wendbaarder zijn geworden, bij een maximale spoorvastheid. Ook de optionele 4WD automatiek met stuurhoeksensor, die de voorwielaandrijving op de kopakker bij een bepaalde stuurhoek automatisch uitschakelt, draagt bij aan de bijzonder goede wendbaarheid van de nieuwe Nexos trekkers.

Meer comfort voor de chauffeur.

Meer plaats en comfort voor de chauffeur is ontstaan door een beduidend vlakkere transmissietunnel, door optimaal geplaatste bedieningsorganen en een digitaal kleurendisplay in het dashboard. Naast de kabeldoorvoer voor achter aangebouwde machines heeft de Nexos ook een kabeldoorvoer voor in het front aangebouwde machines. Deze machines kunnen zo met gesloten cabineramen bediend worden. De Nexos F is ook zonder cabine leverbaar.

Nieuwe transmissievariant.
Er is een nieuwe transmissievariant bij gekomen, waarbij een mechanische hoog/laag met een Revershift omkeerschakeling is gecombineerd. Deze werkt met een elektronisch gestuurde, bijzonder slijtvaste lamellenkoppeling. Bij de vijf beschikbare transmissievarianten van de Nexos behoort als voorheen de 12V/12R bak met Revershift en Twinshift (twee powershift trappen) in de topuitvoering.

Transmissievarianten

Aant. versnellingen Versnellingen Groepen Omkeer Hoog/laag
24V/12R 4 3 Revershift Twinshift
Nieuw

24V24R (V en VL)

4 3 Revershift Mechanisch
24V/24R 4 3 Mechanisch Twinshift
24V/24R 4 3 Mechanisch Mechanisch
12V/12R 4 3 Mechanisch

Nieuwe oplossingen voor frontaanbouw.

Ook de nieuwe fronthef biedt veel details voor meer flexibiliteit. Zo zijn er voor alle modellen extra hydrauliekaansluitingen mogelijk bij de hefinrichting, inclusief een drukloze retour. Als alternatief voor de traditionele 1000-toeren aftakas is bij de nieuwe Nexos ook een 540E aftakas leverbaar.

Altijd passende hydrauliek.

De nieuwe Nexos heeft twee hydrauliekpompen. Die met 60 l/min voorziet alle gebruikers op een efficiënte manier van olie. Maar voor veeleisende klanten is er een mogelijkheid van een 60 l/min pomp voor de externe ventielen en een aparte hefpomp van 27 l/min. In totaal zijn er vier mechanisch bediende ventielen mogelijk. Maar op wens kunnen dat ook vier elektronisch bediende ventielen zijn. Die worden bediend met twee wipschakelaars en de Elektropilot kruishendel. Alle elektronische ventielen beschikken over een doorstroomregeling op hoeveelheid, die op de wipschakelaars daarnaast ook op tijd.

De productie van de nieuwe Nexos smalspoortrekkers begint in het voorjaar van 2017.