Meer modellen, meer kracht, meer comfort
CLAAS presenteert nieuwe SCORPION-telescoopladerseries met samenwerkingspartner Liebherr.


Met de bewezen SCORPION modellen is CLAAS al vele jaren de norm in de verreiker technologie. Nu presenteert CLAAS een geheel nieuwe SCORPION-serie, die voor het eerst werd ontwikkeld met Liebherr als samenwerkingspartner. De nieuwe SCORPION-modellen bieden meer behandelingscapaciteit dankzij een groter hefvermogen en nieuwe rijhulpsystemen, nog meer comfort en zuinigheid, en verder geoptimaliseerde veiligheid en betrouwbaarheid. Hiervoor is een aantal nieuwe functies, zoals de dynamische kracht zorgconcept voor motorische controle, de nieuwe Smart Loading driver ondersteuning voor een goede controle over de werkende hydrauliek en bescherming tegen overbelasting, volledig automatische parkeerrem, een bestuurbare honden gangbals vierde Stuur-modus en een volledig nieuw ontworpen cabineconcept.

Hogere verwerkingscapaciteit.
Alle nieuwe SCORPION-modellen beschikken over een verbeterde werkhydrauliek en hogere hefcapaciteiten van 3,2 tot 5,6 t voor optimale hantering en productiviteit door snelle laadcyclinder.Vanaf december 2018 zal een ander SCORPION-model met een hijscapaciteit van 6 t en een hefhoogte van 9 m beschikbaar zijn om te voldoen aan de hoogste eisen van de doorvoercapaciteit. Een ander voordeel van de nieuwe serie is een krachtige tractieaandrijving, die bijzonder comfortabel en nauwkeurig manoeuvreren mogelijk maakt. Dit wordt gegarandeerd door de bewezen hydrostatische VARIPOWER of VARIPOWER PLUS transmissie met drie snelheidsgradaties, die gemakkelijk kunnen worden bediend met een joystick.Een extra niveau van veiligheid en comfort wordt geboden door een elektrohydraulische parkeerrem, die automatisch start wanneer de bestuurdersstoel wordt verlaten, wanneer de motor stilstaat of wanneer de motor is uitgeschakeld. Als de bestuurder op het gaspedaal drukt terwijl de rijrichting is vastgezet, wordt de parkeerrem automatisch gedeactiveerd. Alle modellen werken als de voorgaande modelseries met Deutz-dieselmotoren, die tot 156 pk (115 kW) leveren en voldoen aan de emissienorm Stage IV (Tier4).

 Nieuw koelconcept DYNAMIC COOLING.
Met de nieuwe DYNAMIC COOLING is het gevestigde systeem van luchtkanalen in de nieuwe SCORPION-serie verder geoptimaliseerd.DYNAMIC COOLING regelt automatisch de ventilatorsnelheid, waardoor een vraaggerichte koeling van de motor onder de meest uiteenlopende werkomstandigheden wordt gegarandeerd.De lucht wordt naar binnen getrokken, stroomt rond de motor en verlaat de achterkant van de machine. Het omkeerbare ventilatiesysteem werkt ook volautomatisch, afhankelijk van het opgegeven tijdsinterval. Bij het werken met bijzonder zware vuilvracht kan de bestuurder ook op elk moment achteruitrijden door op een knop te drukken.

Meer modellen voor elke toepassing.
Om aan alle toepassingsvereisten te voldoen, heeft CLAAS haar assortiment uitgebreid met de nieuwe SCORPION 741 en 1033-modellen.De SCORPION 741 is een compacte, wendbare allround machine met een bovengemiddeld hefvermogen van meer dan 4 t.De SCORPION 1033 is ontwikkeld voor bijzonder lange rijkweiten. Met een hefhoogte van 9,75 m, hierdoor kunnen eenvoudig strobalen op grote hoogte worden geplaatst of voor schuifwerkzaamheden in graansilo’s.

De bewezen snelontgrendelingsplaat.
Beide modellen, zoals de hele nieuwe serie, hebben de beproefde, robuuste SCORPION snelwisselplaat, die compatibel is met oudere aanbouwdelen.Voor de modellen 1033 en 741 tot 635 is voor de eerste keer een zijdelingse telescopische armsteun beschikbaar in de nieuwe serie.De extra ondersteuning biedt nog meer veiligheid en beschermt de machine bij het werken met lange reikwijdte en extreme hefboomwerking.Voor bedrijven met minder veeleisende verreikers zijn zelfs eenvoudige instapmodellen zonder VARIPOWER-apparatuur verkrijgbaar buiten Duitsland.

 De specialisten van Liebherr.
Het is de eerste keer dat Claas met Bouwmachines specialisten van Liebherr samenwerkt voor de ontwikkeling van de nieuwe serie.  Dit innovatieve familiebedrijf zal ook bij toekomstige projecten samenwerken met Claas. Samen werd een intelligent frame en motorkapontwerp ontwikkeld voor de nieuwe SCORPION-modellen, die voor optimale duidelijkheid zorgen. Zo is het scharnierpunt van de telescopische arm nu dieper in het frame, waardoor het gezichtsveld aanzienlijk  worden uitgebreid naar rechts en naar achteren.
De cabine van de nieuwe modellen is volledig opnieuw ontworpen en biedt een 360 ° rondom zicht. Alle belangrijke schakelaars en bedieningselementen zijn overzichtelijk geplaatst voor gebruik. De instrumenten van het centrale display zijn samengevat in een duidelijk 3,5-inch display, dat de bestuurder in één oogopslag informeert over alle belangrijke machinecondities, zoals. over rijsnelheid, stuurmodus of hydrauliekoliepeil. Vanaf voorjaar 2018 is een 7-inch display beschikbaar als optie, waarbij alle functies worden gebundeld.

Kortere laadcyclilinder door SMART LOADING.
Het SMART LOADING-systeem van de nieuwe SCORPION-modellen bundelt alle systemen voor machine-optimalisatie en zorgt er via een automatische overbelastingsbeveiliging voor dat de werkfuncties altijd optimaal op elkaar zijn afgestemd. Optioneel kan een automatische bakterugloop worden geïntegreerd voor het laden van werkzaamheden met vaste bakposities, die de bestuurder kan instellen door op een knop op de joystick te drukken.Bovendien zorgt SMART LOADING voor een fijne controle van de werkhydrauliek, bijvoorbeeld om het stapelen van goederen op grote hoogte nauwkeurig te stoppen. Hiervoor kan de snelheid van de werkende hydraulica met de helft worden verminderd met behulp van een tuimelschakelaar.
Optimaal motortoerental voor alle bewerkingen.
SMART ROADING en DYNAMIC POWER zijn hetzelfde in de nieuwe SCORPION-modellen. Twee systemen voor een optimaal motortoerental bij rijden over de weg en telescopisch werk.Geavanceerde SMART ROADING past het toerental automatisch aan voor versnelling en topsnelheid om het motorgebruik te evenaren.Als minder vermogen nodig is, wordt het motortoerental automatisch verlaagd. DYNAMIC POWER regelt het motortoerental voor de modellen 756 en 746 als een functie van de afbuiging van de joystick. De combinatie van beide systemen garandeert een aangename rit in alle operaties, bespaart brandstof en vermindert het geluidsniveau.
Bestuurbare hondengang.
De nieuwe SCORPION-modellen hebben niet alleen de gebruikelijke besturing op het voorwiel en vierwielsturing, maar ook de hondenbesturing standaard met een andere vierde stuurmodus: handmatig hondengang. De vooras blijft bestuurbaar in tegenstelling tot de klassieke hondengang, die in speciale toepassingen zoals. biedt solide voordelen voor het aanrijden van siloranden of ritten langs halmuren. Bovendien kunnen alle nieuwe verreikers optioneel met CLAAS TELEMATICS worden uitgerust.
De SCORPION 741- en 736-modellen zijn nu ook verkrijgbaar met grote 500 banden, waardoor ze nog meer stabiliteit bieden en de gronddruk laag houden tijdens veldwerk.
De nieuwe SCORPION-modellen zijn vanaf 1 januari 2018 beschikbaar. Vanaf mei 2018 zullen de modellen 635, 732, 736, 741 en 1033 ook verkrijgbaar zijn met uitlaatemissies van fase IIIA .