vernieuwde Claas frontladers. Eenvoudig en efficiëntHarsewinkel, november 2017.
CLAAS biedt sinds het boekjaar 2009 zijn eigen voorladers voor zijn trekkers aan. Naarmate de vraag bleef stijgen, werden meer dan 15.000 CLAAS voorladers verkocht. Meer dan de helft van alle ARION 400-tractoren is daarom al af fabriek uitgerust met consoles voor voorladeraccessoires. Met de nieuwste generatie voorladers onderstreept CLAAS zijn expertise op het gebied van intern transport, die al wordt bestreken door een breed scala aan Hakseltransport en opraapwagens, evenals telescopladers en wielladers. Naast de nieuwe FL E instapmodellen, bieden de bestaande FL- en FL C-serie ook tal van nieuwe uitrustingskenmerken voor meer comfort en efficiënter werken.

Nieuwe instapmodellen FL 40 E tot FL 100 E.
Met de FL E-voorlader biedt CLAAS een nieuwe, derde serie, gericht op bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudige maar krachtige frontlader voor tractoren van 45 tot 120 pk. De FL E voorladers kunnen worden uitgerust met een mechanische parallelgeleider en bieden voor eenvoudige bevestiging en verwijdering van de schudder het beproefde FITLOCK-systeem dat met de hand kan worden vergrendeld. De comfortabele bevestiging van bakken en ander apparatuur wordt geregeld door een automatisch vergrendelingssysteem op het frame. Het mechanische systeem vergrendelt automatisch wanneer de werktuigdrager kantelt, zodat de bestuurder niet voor de tweede keer hoeft te demonteren. Optioneel is de nieuwe FL E ook verkrijgbaar met extra hydraulische aansluitingen voor een derde functie die het gebruik van grijpers of andere hydraulische werktuigen mogelijk maakt. Ook verkrijgbaar is de beproefde SHOCK ELIMINATOR-trillingsdemping, die het schommelen tijdens het transport met zware lastbelastingen voorkomt.

FL C-serie met meer comfort.
De vorige instapserie FL C met geïntegreerde, mechanische parallelle geleiding biedt talrijke nieuwe uitrustingskenmerken voor meer comfort en efficiëntere werkopdrachten. Dit plaatst haar veel dichter bij topmodel FL. Het modelbereik is dus uitgebreid met de FL 140 C, die een grotere laadhoogte van 4,5 m mogelijk maakt. Bovendien zijn de hydraulische leidingen op alle nieuwe FL C-modellen geïntegreerd in het frame, als bescherming tegen schade en voor een langere levensduur. Net als bij het topmodel FL zijn de afzetsteunen ook opvouwbaar geïntegreerd onder de swingarm op de nieuwe frontlader FL C. De bevestiging en demontage van de swingarm van de voorlader gebeurt comfortabel via het beproefde, volledig automatische FITLOCK-systeem. De modellen FL 60 C tot FL 120 C kunnen optioneel worden uitgerust met sterkere hefcilinders zoals de FL, waardoor het hefvermogen met ongeveer 300 kg toeneemt in vergelijking met de standaardversie.

Voorlader FL met nieuwe optie voor hefvermogenstoename.
De nieuwe FL-serie biedt een breed scala aan uitrustingsopties voor bijzonder veeleisende werkopdrachten. Alle FL-voorladers hebben de bekende prestatieverbeterende functies in vergelijking met de FL C-modellen. Deze omvatten b.v. de beproefde hydraulische parallelgeleider PCH, de automatische bakteruggang ACS of het SCS-systeem, die synchronisatie tussen derde functie en kippen mogelijk maakt.. Het SCS-systeem verhoogt het comfort en de werksnelheid en biedt bijvoorbeeld voor gebruik met grijperbakken, omdat het kippen en openen van de grijper niet afzonderlijk achter elkaar hoeft te gebeuren. De modellen FL 60 tot FL 120 kunnen nu ook optioneel worden uitgerust met sterkere hefcilinders, waardoor het hefvermogen met ongeveer 300 kg toeneemt in vergelijking met de standaardversie
De nieuwe CLAAS frontlader series FL, FL C en FL E zijn vanaf Agritechnica 2017 verkrijgbaar.