De Claas Rollant Uniwrap met folie of net.
Claas rondebalenpers met nieuwe variabele binding.
Claas biedt voor de rondebalenpersen van de Rollant 400 Uniwrap familie en nieuw ontwikkeld systeem voor de binding van de balen in de perskamer. In plaats van de gebruikelijke netbinding kunnen de balen nu voor het eerst ook met mantelfolie worden gebonden. De netbinding is als voorheen ook gewoon mogelijk. Het is mogelijk snel te wisselen tussen net- en foliebinding, zonder om te hoeven bouwen. Bovendien is de pers met een rollengoot uitgerust, die het wisselen van de folierollen wezenlijk gemakkelijker maakt.
Minder folie, gemakkelijker afvoer
Bij de foliebinding is er geen verschil in het persverloop, op het gebruikte materiaal na. Heeft de baal in de perskamer de gewenste afmeting, dan wordt hij automatisch met maximaal acht lagen folie gebonden. Anders dan bij netbinding strekt zich de folie uit tot over de rand van de baal. Bij het aansluiten wikkelen van de baal op de wikkeltafel hoeven er niet als voorheen zes lagen folie om de baal, maar er kan op wikkelfolie bespaart worden. Door de foliebinding vervalt het moeizame scheiden van net en folie bij het voeren van de balen. Het werkt gemakkelijker en het afval is gemakkelijker af te voeren.


Aantal lagen ter vrije keuze.
Hoeveel folielagen er bij het wikkelen toegepast worden, kan de loonwerker in overleg met zijn klanten afstemmen. Hoe veiliger de opslag van de balen, hoe minder folielagen er nodig zijn. Het systeem biedt de mogelijkheid vrij te kiezen tussen 1,2 of 8,0 lagen. De instelling is gemakkelijk vanuit de cabine te veranderen. Naast de besparing op wikkelfolie biedt foliebinding ten opzichte van netbinding het voordeel dat er substantieel minder zuurstof in de balen dringt, wat een positieve uitwerking heeft op de voerkwaliteit.
Snel wisselen tussen beide systemen.
Wanneer klanten meerdere bindsystemen wensen, dan kan de gebruiker snel tussen net- en foliebinding wisselen. Daarvoor hoeft de chauffeur alleen maar de vooraf ingestelde keuze in de terminal te veranderen en het gewenste bindmateriaal in de perskamer in te leggen. De folie-invoer gaat verder helemaal automatisch, evenals de start van de binding. Hoever de folie bij het binden gerekt wordt is eveneens op de terminal in te stellen.
Rollenbaan voor gemakkelijk rollen wisselen
Om het wisselen van de folie- en netrollen te vergemakkelijken, beschikken de nieuwe Rollant 400 Uniwrap modellen standaard over een zijdelings bevestigde en draaibare rollenbaan. Daarmee zijn de tot 50 kg zware rollen gemakkelijk en snel op de pers te leggen. Claas levert bijvoorbeeld de mantelfolie Claas Coatex. Claas Coatex zit op een rol met 2.000 meter. Het is 140 cm breed en heeft een dikte van 0,017 mm. De Rollant 400 Uniwrap maakt balen met een diameter van 125 tot 135 cm, bij een baalbreedte van 120 cm.
De nieuwe Rollant 400 Uniwrap modellen met variabele folie- of netbinding is beschikbaar vanaf het oogstseizoen 2018.