Alle Isobus functies nu op de Claas S10 terminal
De S10 terminal van Claas stuurt en bewaakt de belangrijkste trekker- en machinefuncties. Tot nu toe ging dat om het aansturen van werktuigen, de besturing van de trekker en het bekijken van camerabeelden. Claas voegde daar nu de Isobusfuncties Sectieafsluiting en Taakkaarten aan toe. Zo zijn in de toekomst alle Isobusfuncties via één centrale terminal te bedienen. Deze uitbreiding van de S10 biedt de chauffeur in de praktijk nog meer mogelijkheden. Naast natuurlijk de mogelijkheid die er al was om machines via deze Universal Terminal te bedienen, aan te passen en te optimaliseren.
Section Control – automatische deelbreedteschakeling
De nieuwe geïntegreerde functie Section Control voorkomt ongewenste overlap door een automatische deelbreedteschakeling, voor zowel spuitmachines, kunstmeststrooiers als zaaimachines. Daarnaast zijn afzonderlijke instellingen mogelijk voor hoofdperceel en kopakker op ongunstig gevormde percelen.

Taakkaarten  – Aansturen van bewerkingen voor profi’s.

Bijzonder interessant voor loonbedrijven en bedrijven met personeel is de integratie van het taakkaartmanagement  in het besturingssysteem van de S10. Claas biedt dit taakkaartmanagement in de versies TC Basic en TC Geo. Met dit programma kunnen op de bureau pc gedetailleerde taakkaarten voor de bewerking van afzonderlijke  percelen gemaakt worden en naar de trekker overgedragen. Indien nodig kan de chauffeur deze kaarten op de S10 veranderen en optimaliseren. Tegelijkertijd kan in samenwerking met een bedrijfsmanagementsysteem eenvoudig de voor Cross Compliance noodzakelijke documentatie worden gemaakt. TC Geo maakt het mogelijk op elk perceel plaatsspecifiek belangrijke data te verzamelen, zoals bijvoorbeeld uitbrenghoeveelheid mest of gewasbeschermingsmiddel. Vanaf de trekker worden deze data aan het bedrijfsmanagementsysteem overgedragen om daar te dienen voor toekomstige taakkaarten. Zo kunnen bemesting en gewasbescherming plaatsspecifiek worden geoptimaliseerd, wat leidt tot kostenbesparing en minder milieubelasting.
Een voorbeeld is de toepassing van de Claas Isaria gewassensor in combinatie met een Isobus kunstmeststrooier. De S10 verenigt hier de aansturing van twee Isobus toepassingen om deze real time tot specifieke toedieningskaarten te bewerken.

De toevoeging van SectionControl en Taakkaartmanagement via de S10 terminal is vanaf modeljaar 2017 beschikbaar voor alle Claas trekkerseries vanaf de Arion tot aan de Xerion. Daarnaast ook voor nalevering aan andere merken.
Tekst met hulp vertaalt. J.De Rijk. Foto’s Claas.