De Claas Vario 1080 en 1230 maaiborden.

Claas heeft zijn Vario maaibalk 1230 en 1080 met grote werkbreedte volledig opnieuw ontworpen, de beide modellen hebben een nieuw uiterlijk gekregen.
De nieuwe Vario maaibalken zijn speciaal ontworpen voor de granen- en koolzaadoogst en worden gekenmerkt door een bijzonder hoge slagvastheid.
Beweegbare maaibalk tafel
De Vario 1230 en de 1080 kunnen net als de kleine Vario het maaibord aanpassen aan het gewas.
De tafelverlenging kan continu aangepast worden, de maaitafel van de Vario maaiborden varieert van -100 tot +600mm, de bestuurder kan deze tafellengte veranderen via de knop op de Cmotion rij- en bedienhendel. Zo kan de bestuurder het maaibord aanpassen aan het gewas wat hij oogst van graan tot koolzaad.
Net als bij de kleine Vario maaiborden kunnen de halmverdelers zonder gereedschap worden vervangen door de koolzaadmessen die met twee snelsluitingen worden vergrendeld.

Bij de Vario 1230 en de 1080 zijn de haspel en vijzel in twee delen verdeeld en in het midden gelagerd vanwege de grote werkbreedte van 10,8 en 12,3 meter.
Hierdoor ontstaat er een rustige invoer van het gewas, ook onder moeilijke werk omstandigheden, en zijn de haspel en vijzel bijzonder belastbaar en zorgen ervoor dat er continue hoge doorvoer is.

Van twee kanten aangedreven.
Een bijzonder voordeel van het Vario maaibord is de hoogwaardige aandrijftechniek van de invoervijzel en de messenbalk, beide worden mechanisch door een aandrijfas en aftakas aangedreven. De messenbalk is daardoor net als de haspel en vijzel in tweeën gedeeld en beschikken over een synchrone aandrijving zowel links en rechts. Door dit systeem is er een rustige en stabiele doorvoer van het het gewas gewaarborgd onder alle werkomstandigheden bij het oogsten van het gewas. In het midden van het maaibord overlappen de beide messenbalken elkaar, en snijden het gewas zuiver af over het gehele werkbreedte van het Vario maaibord.

De nieuwe Vario 1230 en 1080 maaiborden zijn voor alle Claas modellen uit de Lexion serie, en zijn leverbaar voor de oogst in 2017.
Tekst: J.D.Rijk. Foto’s: CLAAS