25 jaar geleden zette CLAAS met de introductie van de XERION een nieuwe standaard in multifunctionaliteit en veelzijdigheid voor grote trekkers. CLAAS viert dit jubileum samen met verkooppartners en klanten met een gelimiteerde speciale editie.

Het jaar 1997 was een mijlpaal, niet alleen voor de tractorbouw, maar ook voor CLAAS. De XERION 2500, die in 1993 voor het eerst werd gepresenteerd, was zowel de meest veelzijdige grote trekker tot nu toe als de eerste trekker die sinds de “Huckepack”-werktuigdrager in het CLAAS-productassortiment werd opgenomen.Na meer dan 20 jaar ontwikkeling heeft de eerste productierijpe XERION met een Caterpillar zescilindermotor, 250 pk en HM08 continu variabele transmissie van CLAAS een nieuw product segment gecreëerd. Dankzij de vier op- en aanbouwplaatsen, het enorme laadvermogen, de draaibare cabine en de twee stuurassen met even grote aandrijfwielen, evenals de permanente vierwielaandrijving en de traploze, vermogens splitsende transmissietechniek, was de XERION voortaan op vele vlakken uniek.
Als wendbare zelfrijdende mengmesttank met bodembeschermende krabbesturing, als compacte zelfrijdende bietenrooier, als zelfrijdende maaier voor grote oppervlakken met drievoudige maaicombinatie in achteruit of als krachtige zaaicombinatie met aangebouwde trechter voor zaaigoed – de XERION opende geleidelijk aan nieuwe toepassingsgebieden.

Veelzijdig, efficiënt, krachtig – uniek!
Het XERION 3300-model markeert de overstap naar de continu variabele transmissie van ZF in 2004.
Vanaf dat moment was de XERION ook synoniem voor trekkracht – precies op het juiste moment voor de intensieve cultivatoren voor zwaar werk en de korte schijveneggen met grote werkbreedte die toen in opkomst waren. Dankzij meer motorvermogen – vooral van de XERION 3800 met 379 pk die in 2007 volgde – en kogelmontage achter de cabine was het nu ook mogelijk om te werken met mengmesttrailers met een groot volume. Tegelijkertijd werd de SADDLE TRAC-variant met een boven de motor geplaatste cabine aan het modellengamma toegevoegd.
In 2009 zal de grote serie met XERION 4500 en XERION 5000 op Agritechnica voorgesteld worden als TRAC en TRAC VC met draaiende cabine om tegemoet te komen aan de hogere eisen inzake motorvermogen en trekkracht. De twee vlaggenschepen met “power intelligence” worden bijna uitsluitend gebruikt voor het zware en zwaarste trekwerk, maar ook voor houtversnipperaars, sneeuwblazers en grondfrezen.
In 2013 vindt de generatiewisseling plaats en, voor de HRC-markten, de overschakeling op motoren van Daimler Benz/MTU. De modellenreeks omvat de XERION 4000, de XERION 4500 en de XERION 5000.
De grote trekkers, die in 2014 voor het eerst in Noord-Amerika verkrijgbaar waren, vestigden in 2017 tijdens de Nebraska Test records in de klasse van 450 tot 500 pk voor efficiëntie, lage toerentallen, trekkracht en geluidsniveau in de cabine.
In 2019 zullen de nieuwe XERION 4200, 4500 en 5000 op de HRC-markten worden geïntroduceerd als onderdeel van de overgang naar de Stage V-emissienorm. De twee krachtigste XERION’s zijn nu ook beschikbaar als TRAC TS met vier driehoekige rupsbanden. In 2020 zal de première van de XERION op de Nordschleife een internationale sensatie veroorzaken: Op 24 augustus legde autocoureur Christian Menzel het legendarische parcours van 20,6 km op de Nürburgring af in 25 minuten en 50 seconden – in zijn achteruit met de cabine omgedraaid, wel te verstaan. Met bijna 1 miljoen views tot nu toe is de bijbehorende video een absolute klikhit geworden op het YouTube-kanaal van auto, motor en sport.

gelimiteerde jubileum editie
Vandaag de dag rollen er jaarlijks tot 400 XERION’s van de lopende band – de verkoopcijfers zijn de afgelopen drie jaar verdubbeld – om te presteren in een breed scala van toepassingen.
Zij werken voor boeren en loonwerkers in het hart van Europa, in de eindeloze streken van zwarte aarde in Kazachstan, in de prairielandschappen van Noord-Amerika, op gigantische boerderijen in Australië, op opkomende boerderijen in Azië en zelfs in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Tot op heden combineert geen enkele andere trekker veelzijdigheid, efficiëntie, bodembescherming en prestaties zo perfect als de CLAAS XERION, wat ook leidt tot een grote vraag naar gebruikte machines. Ter gelegenheid van het jubileum produceert CLAAS voor de kernmarkten van de XERION een strikt gelimiteerde speciale editie met een retro-uitstraling die is gebaseerd op het kleurenschema van de eerste XERION 2500 uit 1997. De gelimiteerde oplage zal te zien zijn op beurzen en zal exclusief verkrijgbaar zijn voor trouwe XERION-klanten. Bovendien krijgen alle XERION’s die tussen augustus 2022 en augustus 2023 worden gebouwd, jubileumstickers op beide cabinezijden.

        CLAAS XERION 2500- 1997.                                 CLAAS XERION 3800- 2004                                                CLAAS XERION 5000- 2022