4 nieuwe zwad harken van klein tot groot- hoge bedrijfszekerheid.

Met de nieuwe zwadhark met twee rotoren LINER 1700 TWIN, LINER 1800 TWIN en LINER 1900 en zwadhark met één rotor de LINER 320 maakt CLAAS zijn aanbod aan zwadharken compleet en biedt dankzij talrijke technische innovaties voor elk bedrijf de juiste machine. Terwijl het model LINER 1800 TWIN compleet nieuw is, vervangen de LINER 1700 TWIN en 1900 de vorige modellen LINER 1650 en 1750. De nieuwe zwadhark met twee rotoren en zijdelingse aflegging bieden de intensieve graslandbedrijven de benodigde slagkracht, terwijl de LINER 320 ideaal geschikt is voor kleinere percelen en op hellingen. Tot de nieuwe technische uitrustingen, waarover alle nieuwe modellen beschikken, behoren bijvoorbeeld een gesloten onderhoudsvrije zwadklok, in oliebad lopende stuurrollen en bij de zwadharken met zijdelingse aflegging een PROFIX bevestiging van de tanden.

Robuust en onderhoudsvrij; de gesloten zwadklok.
Zoals bij alle zwadharken van CLAAS beschikken de vier nieuwe LINER modellen over hermetisch gesloten zwadklokken met ieder 8, 12 of 14 tandarmen, waarbij de stuurrollen permanent gesmeerd in een oliebad lopen. Dat garandeert een onderhoudsvrije werking en tevens voor een hoge bedrijfszekerheid in gebruik.

Nieuwe zwadhark met twee rotoren en zijaflegging.
Getrokken cardanische ophanging.
Bovendien zijn alle nieuwe dubbele zwadharken voorzien van cardanisch opgehangen rotoren. De cardanische ophanging wordt door een kogelkop gestuurd voor maximale bewegingsvrijheid. Door de innovatieve constructie passen de rotoren ook bij extreme oneffenheden zich altijd aan de contouren van de grond aan. Zo wordt in elke positie een schoon harkresultaat en hoge kwaliteit van het voer gegarandeerd.

Hoge bedrijfszekerheid
Net zo als de huidige versie van de LINER 1600 en 1700 beschikken de rotoren van de nieuwe dubbele zwadhark met zijaflegging standaard over een slipkoppeling. Voordelen: piekbelastingen worden voorzichtig opgevangen en het materiaal wordt ontzien. De bestuurder kan ook zelfs bij kleine obstakels of onder moeilijke omstandigheden zonder problemen doorwerken. Extra zekerheid bieden de tandendragers met een gedefinieerd buigpunt. Bij contact met een obstakel verbuigt alleen de getroffen tandendrager, terwijl de zwadaandrijving in takt blijft.  Door de beproefde standaard PROFIX beugelbeveiliging kunnen defecte tandarmen met minimale inspanning direct op het veld worden vervangen. Het PROFIX multi-spline profiel zorgt voor een vaste en slijtarme bevestiging van de tandarmen aan de tandendragers.

Bijzondere vorm van de tanden voor schone opname van het voer
Tot de standaard uitvoering van alle nieuwe dubbele zwadharken met zijaflegging behoren bovendien de door CLAAS ontwikkelde dubbel gebogen tanden. Door de speciale vorm staan de tanden altijd op grip en werken onder alle omstandigheden zorgvuldig en betrouwbaar. Ook grote hoeveelheden voer worden zuiver opgenomen zonder het voer te bevuilen.  Met een dikte van 9,5 mm zijn de tanden robuust en voldoende flexibel.

TWIN modellen standaard  zwadaflegging in een of twee zwaden
De nieuwe LINER 1700 TWIN en 1800 TWIN bieden standaard de mogelijkheid het zwad in een of zwaden af te leggen, dat wordt gerealiseerd met een telescopische arm. Voor de functie voor het afleggen op twee zwaden moet alleen twee pennen worden omgestoken. Voor schoon afleggen van het zwad is optioneel voor beide TWIN modellen een extra zwaddoek beschikbaar. Het hoofddoek zwenkt bij het opklappen automatisch in via een parallellogram, waardoor de transporthoogte vermindert. Het zwaddoek kan ook in transportstand worden vastgezet, om bij het tegengesteld rijden een zo breed mogelijk zwad te kunnen afleggen. Optioneel is ook een hydraulisch opklapbaar zwaddoek leverbaar.

Onderstel past zich aan de grond aan
Voor bodem ontziend  harken met hoge kwaliteit van het voer zijn alle drie nieuwe zwadharken standaard uitgerust met een onderstel op voor 4 wielen voor allebei de rotoren. Door optimale contourvolging van de wielen, die zo dicht mogelijk bij de werpcirkel van de tanden zijn geplaatst, wordt schoon harken met minimale vervuiling gerealiseerd. Optioneel zijn alle rotoronderstellen ook met zes wielen leverbaar. Door het achteraan bevestigde hoofdonderstel met grote banden hebben de modellen een hoge stabiliteit bij transport en bij gebruik op hellingen. Door optionele wielgewichten kan de stabiliteit verder worden verhoogd. De standaard actieve besturing maakt een stuurhoek van 80° mogelijk, waarbij op kleine percelen voldoende wendbaarheid geboden wordt. Met twee posities van de gaten kan de bestuurder het stuurgedrag aan de betreffende omstandigheden aanpassen.

Geen contact met de grond of insteken van de tanden
Met een standaard hydraulische volgordeschakeling kan de verplaatsing bij het heffen en neerlaten van de rotoren worden ingesteld. Door het zogenaamde jet-effect van de rotoren wordt het insteken van de tanden in de grond bij het opheffen en neerlaten voorkomen. Door de grote hefhoogte van 50 cm kan er zonder problemen over dwarszwaden op de wendakker worden gereden. Bij het afleggen in twee zwaden kan zelfs 55 cm bodemvrijheid worden gerealiseerd.

Gemakkelijk overschakelen van transport-  naar werkstand
Ook in transportstand ligt de transporthoogte van de drie LINER modellen onder de vier meter, zodat voor vervoer over de weg geen tandarmen moeten worden afgenomen. Het omschakelen van werk- in transportstand kan de bestuurder gemakkelijk vanuit de cabine uitvoeren, zonder uit te stappen. Alle modellen zijn geschikt om met 50 km/u over de weg te rijden.

Nieuwe zwadhark met een rotor
Compact en verfijnd: LINER 320
Met de nieuwe zwadhark met enkele rotor LINER 320 rondt CLAAS zijn gamma af van compacte zwadharken met geavanceerde techniek. De zwadklok is net zoals bij de grotere modellen compleet afgesloten en permanent gesmeerd. De LINER 320 heeft een werkbreedte van 3,20 m en is uitgerust met acht tandarmen met elk drie veertanden. Een driepuntsbok met stabilisatieframe garandeert ook onder moeilijke omstandigheden en op hellingen een perfecte naloop. In combinatie met de lichte constructie is de LINER 320 een ideaal instapmodel voor kleinere bedrijven, die regelmatig op ongunstig gemaaide velden of moeilijke hellingen moeten werken.

De nieuwe CLAAS LINER 320 evenals de 1700 TWIN, LINER 1800 TWIN en LINER 1900 zijn verkrijgbaar vanaf het komende seizoen.