Ondanks de coronapandamie, ziet CLAAS de omzet stijgen.

CLAAS, is  één van de toonaangevende internationale fabrikanten van landbouwmachines, verhoogde de omzet in het boekjaar 2020 met 3,7 procent tot 4,042 miljard euro (vorig jaar: 3,898 miljard euro). De winst voor belastingen steeg tot 158 miljoen euro (vorig jaar: 136 miljoen euro), de vrije kasstroom veranderde aanzienlijk in positief terrein met 308 miljoen euro (vorig jaar: -138 miljoen euro).

  • Verkoop voor het eerst meer dan 4 miljard euro
  • Het resultaat voor belastingen verbeterde
  • Sterke groei in Rusland en Noord-Amerika
  • Vooruitzichten voor 2021: omzet en winst op het niveau van vorig jaar.

Ondanks de pandemie en productiestops kon CLAAS omzetgroei realiseren en de winstgevendheid verbeteren. Onze brede internationale positionering wierp zijn vruchten af ​​”, aldus Thomas Böck, voorzitter van de CLAAS Group Management.

Terwijl de verkoop in Duitsland, Frankrijk en de andere West-Europese landen over het algemeen stabiel was, was er een duidelijke plus in Oost-Europa en vooral in Rusland. CLAAS realiseerde de sterkste omzetgroei van ongeveer 20% buiten Europa, waarbij Noord-Amerika voorop gaat momenteel.

De uitvoering van belangrijke investeringsprojecten verloopt volgens plan.
Ondanks de nadelige effecten van Corona was het mogelijk om de belangrijke investeringsprojecten volgens plan uit te voeren.
In de tractorfabriek van Le Mans zijn de flexibiliteit en efficiëntie aanzienlijk verhoogd met de nieuwste productietechnologieën. De eerste fase van het omvangrijke moderniseringsproject voor de assemblage van maaidorsers werd in Harsewinkel afgerond. De nieuwe verkoopcentra in Frankrijk en Groot-Brittannië werden gelanceerd met extra opties op het gebied van service en reserveonderdelen. Ze worden optimaal ondersteund door het nieuwe hoogbouwmagazijn in Hamm.
Naast de hogere investeringsuitgaven van in totaal 131 miljoen euro (vorig jaar: 125 miljoen euro), bleven ook de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op een zeer hoog niveau met 237 miljoen euro (vorig jaar: 244 miljoen euro).

Resistente productie- en verkoopprocessen.
De positieve bedrijfsontwikkeling was aanvankelijk niet te verwachten. In de beginfase van de coronacrisis paste CLAAS zich snel aan de nieuwe uitdagingen aan met korte besluitvormingsprocessen. Tijdens een productiestop van enkele weken op vrijwel alle productielocaties zijn uitgebreide voorbereidingen getroffen voor een zo vroeg mogelijke doorstart. Door een groot aantal medewerkers en een fijnmazig logistiek netwerk kon de bevoorrading van klanten optimaal worden gehandhaafd.

Met de wind in de rug van Agritechnica en talloze hybride evenementen was het mogelijk om de nieuwe producten effectief te communiceren. Op ’s werelds grootste vakbeurs voor landbouwtechniek ontving CLAAS in november 2019 de ‘ Machine of the Year 2020’-prijs voor de LEXION 8000/7000, de JAGUAR 900 en DataConnect, een fabrikantonafhankelijke cloud-to-cloud-oplossing. Ook de AXION TERRA TRAC als eerste volledig geveerde halfrups-tractor kreeg een zeer positieve respons van experts.

Het aantal medewerkers wereldwijd ontwikkelt zich stabiel.
Het aantal medewerkers ontwikkelde zich in de loop van het jaar stabiel en bedroeg eind boekjaar 2020 wereldwijd 11.395 (vorig jaar: 11.448).
In Duitsland groeide het aantal medewerkers met 1,7 procent tot 5.596 (vorig jaar: 5.503), in Frankrijk met 1,0 procent tot 2.279 (vorig jaar: 2.301). Het aantal stagiaires in de groep was 714 (vorig jaar 735), waarvan 430 in Duitsland (vorig jaar 414).

vooruitzichten.
Gezien de coronapandemie en de nog steeds sluimerende internationale handelsconflicten kunnen negatieve effecten op omzet en winst niet worden uitgesloten. Verdere risico’s kunnen voortkomen uit volatiele producentenprijzen en een verandering in het politieke kader voor boeren in de kernmarkten. Ondanks deze onzekerheden verwacht CLAAS dat de omzet en winst voor het huidige boekjaar 2021 op het niveau van het voorgaande jaar zullen liggen.

foto’s en Tekst: Claas.