Claas staat stevig in de markt en bereikt een nieuw recordniveau van € 3,888 miljard.

Claas kon de omzet verhogen tot een nieuw recordniveau van € 3,888 miljard (vorig jaar: € 3,761 miljard). De winst voor belastingen nam aanzienlijk toe tot 226 miljoen euro (vorig jaar was dat: 184 miljoen euro).

“We hebben onze groeicurve voortgezet in een volatiele markt en hebben onze winstgevendheid opnieuw aanzienlijk verbeterd. Een sterke impuls kwam met name uit Duitsland en West-Europa “, aldus Hermann Lohbeck, woordvoerder van de Raad van Bestuur van Claas Group.

De mondiale markt voor professionele landbouwmachines is dit jaar stabiel volgens de schattingen van de groep. Tegen deze achtergrond verbeterde Claas merkbaar de verkoop in kernlanden zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Oost-Europa lagen de projectgerelateerde verkopen iets lager. Er was een gemengd beeld in niet-Europese landen: terwijl de Noord-Amerikaanse verkopen stegen in lokale valuta, noteerde China een daling als gevolg van marktonzekerheden.
De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling bereiken een nieuw hoogtepunt.

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling bereikten een nieuw hoogtepunt van 233 miljoen euro (vorig jaar: 217 miljoen euro) en zijn in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Met een uitgebreid modellengamma begonnen de Tucano-maaidorsers aan de volgende generatie. Voor het eerst zijn modellen beschikbaar in deze serie die zijhellingen tot 18 procent kunnen compenseren. Belangrijke innovaties kwamen ook van het foerageren: naast de nieuw ontwikkelde rondebalenpers Rollant 540, werd de Disco Move frontmaaier op de markt gebracht.
Investeringen in materiële vaste activa nemen aanzienlijk toe.

Claas investeerde niet alleen in nieuwe producten, maar ook in een innovatie bevorderende werkomgeving. De kapitaaluitgaven stegen merkbaar. De hoofdassemblagelijn in Le Mans wordt gemoderniseerd en de klantgerichte service en onderdelenhandel worden ook uitgebreid. Daarnaast wordt in Hamm een nieuw hoogbouwmagazijn gebouwd, waarmee het aantal palletplaatsen wordt verdubbeld tot 58.000. Bij de oude fabriek in Harsewinkel is het nieuwe testcentrum voor machineonderdelen voltooid. Daarnaast zijn er grote investeringen voor nieuwe distributiecentra in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Wereldwijd is het aantal werknemers licht gegroeid
Het wereldwijde personeelsbestand is licht gestegen tot 11.132 op 30 september 2018 (vorig jaar: 10.961). Duitsland liet een vergelijkbare trend zien. Aan het einde van het boekjaar waren er 5.295 werknemers in dienst (vorig jaar: 5.100). Het aantal leerlingen steeg tot 714 in 2018 (vorig jaar: 677).
Vooruitzicht.
Ondanks de regionale onzekerheden verwacht Claas een stabiele ontwikkeling op de wereldwijde markten voor landbouwmachines in het huidige boekjaar 2019. Bestuurders verwachten ook een groeiende vraag naar professionele landbouwtechnologie. Algemene risico’s liggen met name in de wereldwijde handelsconflicten, die ook landbouwproducten omvatten. In het licht van deze marktevaluatie verwacht de onderneming dat de omzet voor het huidige boekjaar iets boven het niveau van het voorgaande jaar en de stabiele inkomsten vóór belastingen zal liggen.