CLAAS introduceerde in het najaar van 2020 met een nieuwe serie met een telescopische giek de TORION 738T Sinus. Een belangrijk argument van de TORION 738 T SINUS is de centrale telescooparm met een indrukwekkend draaipunt van de bak op een hoogte van 4,96 m.
Afgelopen half jaar zijn de eerste CLAAS TORION 738 T SINUS verkocht, het gaat om een klein aantal shovels, Vorig jaar september was Claas Dealer Hoekenga Mechanisatie bv als eerste die een TORION met telescoopmast verkochte.
in het voorjaar verkochte meer dealers een CLAAS TORION T waaronder Op ‘t Root mechanisatie , Bruggeman Mechanisatie. Ook Kamps De Wild locatie Veghel heeft er onlangs 1 verkocht.
Op de Hoofd locatie van Kamps de Wild heeft onlangs 4 CLAAS TORION 738 T’s gestaan, deze onder meer in gezet voor demo’s voor bij de eindgebruiker, Zo heeft De Vries mechanisatie uit het Drentse Beilen een demo machine in gebruik.

Een belangrijk argument van de TORION 738 T SINUS is de centrale telescooparm met een indrukwekkend draaipunt van de bak op een hoogte van 4,96 m.
Het maximale laadvermogen van 2.300 kg met palletvorken op een vlakke ondergrond wordt veilig opgetild tot aan de volledig uitgeschoven arm. In een geknikte toestand is het maximale kieplast is 3.800 kg. Met de pelletvork kan hij tot 4,80 m hoog worden geladen en gestapeld.

Extreem stabiel en wendbaar.
Iedereen die zwaar en hoog tilt, moet ook veilig staan. De SINUS-besturing van de TORION 738 T SINUS biedt hiervoor sterke argumenten. Dankzij de unieke combinatie van knik- en achterasbesturing wordt maximale wendbaarheid bereikt met een lage knikhoek van maximaal 30 ° aan elke kant. Hiervoor zijn de achterwielen door middel van twee stuurstangen rechtstreeks met de voorkant van de voorchassis verbonden, en wanneer het scharnierpunt wordt gedraaid, stuur je synchroon tot een wielhoek van maximaal 25 °. De buitenste draaicirkel over de bak-rand, ongeëvenaard in deze klasse, is daarom slechts 4,22 m, de binnenste draaicirkel slechts 1,49 m.

SMART LOADING.
Net als de andere CLAAS TORION Modellen kan ook deze TORION 738 T uit gerust worden met SMART LOADING. CLAAS biedt de optionele SMART LOADING een aanzienlijke verhoging van het comfort en wordt de chauffeur merkbaar ontlast. De functies omvatten onder meer de programmeerbare hefhoogte en daaldieptebegrenzing, automatische terugkeer van de bak. Dynamische lastbegrenzing en een weergave van de hef-arm en werktuigdragerfunctie in de 9-inch touch-terminal in de rechter A-stijl. Alle belangrijke functies zijn handig ondergebracht in de rechter zijconsole en in de joystick. De in hoogte verstelbare monitor in de rechter A-stijl is uniek in deze klasse. Alle belangrijke machineparameters en de huidige status van de dynamische lastbegrenzing worden weergegeven op het contrastrijke 9-inch display. Het startscherm kan individueel worden geconfigureerd. Het biedt ook verschillende bezettingsmogelijkheden en een lichte en donkere modus.

Hefhoogte-daaldiepte programmering (SMART LOADING).
De hoogtepunten. Hefhoogte en daaldiepte begrenzing.
Nauwkeurig laden
Eenvoudige programmering van specifieke werkposities van de mast voor een terugkerend laadproces.
Automatische benadering van eerder opgeslagen posities via joystickbeweging
Combinatie van dalingsdiepteprogrammering en automatisch intrekken van de telescooparm is uniek op de markt
Nauwkeurige weergave van de positie van de telescooparm en de gereedschapshouder in de terminal

Voordelen

Snelle, eenvoudige programmering via de terminal
Ontlasting van de bestuurder en functionele veiligheid voor langdurig werken zonder vermoeidheid
Efficiënte laadcyclinder

3.800 kg maximale kiplast geleed
2.300 kg maximaal laadvermogen van de laadvork
2,69 m maximale reikwijdte van de laadvork
4,80 m maximale hefhoogte van de laadvork

Goed doordachte gereedschapsdrager.
De gereedschapshouder heeft een compact ontwerp. Het draaipunt van het blad en het vergrendelpunt liggen in één lijn. Het is bijna randloos en geeft u het beste zicht op alle koppelingspunten. Dankzij het hydraulische snelwisselsysteem kunt u in een handomdraai van het ene hulpstuk op het andere overschakelen.

Motor
Fase V viercilinder en 40 km / u. Een 73 pk sterke viercilinder van Yanmar met wastegate-turbocompressor, die met zijn roetfilter (DPF) en dieseloxidatiekatalysator (DOC) voldoet aan emissiefase V en dus geen AdBlue nodig heeft. Bovendien dient hij dankzij zijn positie achter de cabine als contragewicht. De optionele omkeerbare ventilator houdt het koelpakket automatisch schoon door regelmatig de draairichting te veranderen en kan ook op elk moment handmatig door de bestuurder worden geactiveerd. Bij 93 l/min is te allen tijde voldoende hydraulisch vermogen beschikbaar voor hef- en stapelwerkzaamheden. Voor grote olieverbruikers kan als optie een extra pomp worden besteld, die nog eens 28 l / min levert voor externe hulpstukken zoals bezems of mulchers. De maximale werkdruk is 230 bar.


Foto’s : Kamps De Wild, CLAAS dealer Hoekenga en eigenaar van de CLAAS TORION.