Hoge stabiliteit voor hoge prestaties de nieuwe Claas Rollant 540 Rc.  De nieuw ontwikkelde ROLLANT 540 rondbalenpers met vaste kamer wordt geleverd met nieuwe rollen en een sterker chassis. Het bindapparaat werkt met net of folie, een nieuw aandrijfconcept en een zeer goede onder houdbaarheid garanderen hoge prestaties.
Nieuwe rollen zorgen voor perfecte balen.
De ROLLANT 540 persen maken balen met een diameter van 1,25 m en een breedte van 1,22 m. Zestien rollen, gevormd uit 4 mm dik plaatstaal, vormen de perskamer. Het geribbelde profiel van de rollen garandeert een perfecte rotatie van de baal, zelfs onder vochtige omstandigheden.
Opwaartse kracht neemt de zijwaartse, geharde steekas met 50 mm diameter aan de aandrijfzijde. Ze worden op een wals geflensd en kunnen indien nodig afzonderlijk worden verwisseld. De slotcilinders van de achterklep zijn nu horizontaal geplaatst, de nieuwe opstelling vermindert de druk op de achterklep en cilinderlagers. Voor maximale baaldichtheid kunnen de cilinders tot 180 bar onder druk worden gezet. Het MPS II-systeem is optioneel verkrijgbaar voor de ROLLANT 540. Tijdens het proces draait een segment met drie van de drukrollen de kamer in, waardoor de baal extra wordt verdicht en in een vroeg rotatie stadium van de baal een uniforme vorm wordt gegarandeerd.

Optimale kettingsmering zelfs voor lange werkdagen.
De aandrijving van de persrollen vindt alleen aan de linkerkant van de machine plaats. Elke rol wordt direct aangedreven. Dit leidt tot een uniforme krachtverdeling op de rollen met minder energiebehoefte. De rotor en hoofdaandrijving hebben 1,25-inch aandrijfkettingen, de achterkleprollers worden aangedreven door een 1-inch ketting. Het gaat om kettingen met versterkte zijpanelen volgens de ASA-norm en nieuwe, dubbele rij rollagers van hoogwaardig gegoten staal. Voor de smering van de ketting, levert een excentrische pomp de olie vanaf een 6,5 l voorraadtank. De smering vindt plaats precies op de scharnierpunten van de kettingschakels. Alle smeernippels van MPS en de achterklep zijn aan de rechterkant samengevat. Optioneel is een centraal smeersysteem beschikbaar. De smeerinterval hiervan kan worden ingesteld in het bedieningspaneel.

Krachtige pick-up voor een optimale gewasstroom.
Een 2,10 m1 brede, gecontroleerde pick-up pakt het gewas veilig op. Optioneel is een dubbele rolsteun beschikbaar. Het verbetert de gewasstroom, vooral bij grote en kleine zwaden, en ondersteunt een gelijkmatige baalvorming. Twee zijaanvoerswalsen transporteren het materiaal veilig naar de rotor. De optionele snijeenheid heeft 15 messen, wat resulteert in een theoretische snijlengte van 70 mm. De messen kunnen uit de pickup worden gedraaid en zijn individueel beschermd tegen vreemde voorwerpen. De messenbak kan in geval van blokkering via het bedieningsterminal worden neergelaten. Dit zorgt voor maximaal comfort voor de bestuurder en voor zeer korte uitvaltijden tijdens pech onderweg. Starten na een fout vergt ook minder inspanning.
Binding: net of folie.
Met de ROLLANT 540 heeft de gebruiker de keuze tussen net- en filmbinding. De verandering tussen beide soorten bindingen is mogelijk zonder gereedschap, alleen de zijaanslagen van de walsgeleider moeten worden aangepast. Een bordes aan de rechterkant van de machine maakt het eenvoudig laden van de inbindinrichting mogelijk Bovendien kan hier een reserverol, folie of net worden meegenomen. Instellingen op het inbindapparaat zijn mogelijk met de COMFORT-optie rechtstreeks vanuit de cabine.
De pers kan worden bediend via de CLAAS COMMUNICATOR, de OPERATOR-terminal of via de ISOBUS-terminal.