Claas-maaidorser: niet alleen een geweldige techniek, maar ook een bekroond ontwerp.

Harsewinkel, juli 2020. De nieuwe Lexion-generatie werd begin 2020 bekroond met de iF Gold award 2020. De Claas-ontwerpers Alain Blind en Thomas Wagner hebben nu de trofee ontvangen. Dit moest per post naar Harsewinkel, omdat de pandemie betekende dat de feestelijke prijsuitreiking in het Berlijnse theater Friedrichstadt-Palast  werd geannuleerd.

Thomas Wagner (links) en Alain Blind namen de iF Design Award in ontvangst voor de LEXION-maaidorser.

De maaidorser overtuigde de jury van de internationaal belangrijke designprijs in de rubriek “Product” met zijn optimale combinatie van ergonomie en design. Bovenal gaven de volledig glazen cabine, die de bestuurder een goed zicht rondom biedt, en de grotere graantank, die voor een hogere productiviteit zorgt, de LEXION een plaats bovenaan het podium. “De LEXION is het eerste CLAAS-model met het zelfontwikkelde Y-ontwerp dat een dergelijke onderscheiding heeft ontvangen”, vertelt Alain Blind, die verantwoordelijk is voor het CLAAS-ontwerp. “De” Y “loopt door het ontwerp van alle nieuwe zelfrijdende CLAAS-machines en belichaamt hun dynamiek en kracht.”

Het was de eerste keer dat het Claas Corporate Industrial Design Team zich aanmeldde voor de prijs en prompt niet alleen de prijs won, maar ook een gouden prijs. De iF Gold award is een bijzondere extra onderscheiding van de wedstrijd, die wordt uitgereikt aan producten die de jury van gerenommeerde ontwerpers en ondernemers bijzonder indrukwekkend vindt. Slechts 75 van de ongeveer 1.500 winnaars kregen goud. De onderscheiding staat daarom symbool voor uitmuntende ontwerpprestaties en innovaties.

De iF Design award is een wereldberoemde designprijs en wordt sinds 1953 jaarlijks uitgereikt aan geselecteerde industriële producten. Dit jaar werden meer dan 7.000 inzendingen uit meer dan 50 landen ingediend.