Terwel Dun Agro uit Groningen, zich op maakt voor de oogst van 2020, gaan wij nog even terug kijken op de oogst van 2019. Toen de vezelhennepoogst met een nieuwe oogstmachine gedaan werd, als deze machine voor de oogst van 2020 ook aanwezig is niet bekend.
De oudere Xerions 4000 VC zijn bekende machines hier op Claas Holland. Dun Agro heeft dit jaar een nieuwe machine bij die afgelopen oogst de eerste test rondes maakte op de akkers van Groningen. Ook deze is gebaseerd op een Claas Xerion Trac VC. Deze Claas Xerion 4500 VC Trac heeft wat meer pk’s (490pk) dan de 4000 (435pk) serie. De nieuwe machine heeft een bunker in de lengterichting, die heeft dezelfde inhoud als de Xerion’s 4000 uit 2013 zon 38m3. Die beweegt omhoog en lost het product via een uitschuifbare transportband. De machine werd ontwikkeld door Dun Agro en Wittrock Landtechnik.
De bladeren worden met een Shelbourne Reynolds stripper maaibord, van de stengel gescheiden. Vervolgens worden de stengels afgemaaid met een Kemper 460Plus bek. Naast deze Xerion in Nederland zijn er 2 in Canada en 1 Litouwen, met dezelfde opbouw aan het werk.

Tekst: J. de Rijk/ Agrifoto.nl
Foto’s: Agrifoto.nl