CLAAS en Hans Sauter GmbH hebben gezamenlijk hydraulisch zwenkbare trekstangen ontwikkeld, om te maaien met maaiercombinaties voor en achter.
Update: video toegevoegd onder aan het bericht.
Hierdoor worden strepen in bochten en bij maaien op hellingen aanzienlijk verminderd of volledig voorkomen.
Dit effect levert een bijdrage aan een hogere voerkwaliteit, met name bij trekkers met brede banden en een grote spoorbreedte. Hydraulisch verplaatsbare maai-units aan de achterzijde zijn al jaren op de markt. Naast andere functies kan dit reageren op veranderingen in de maaibreedte bij het nemen van bochten en het maaien van hellingen. Evenzo is een lichte aanpassing van de curve-helling ook mogelijk met hydraulische trekstangen. Het kan echter voorkomen dat de strook die de frontmaaier achterlaat in bochten, gedeeltelijk wordt overreden door de wielen van de tractor voordat deze door de achterste units worden afgesneden. Hierdoor blijft een deel van de strip aangedrukt en ongesneden en komt er meer vuil in het voer.
Anderzijds wordt met de nieuwe hydraulisch zwenkbare trekstangen de frontmaaier in bochten actief naar binnen gedraaid. Dit voorkomt volledig ongewenste strepen en overlappingen, afhankelijk van de stuurhoek. Tegelijkertijd wordt het voorste zwad minder belast. Bij het maaien op hellingen kan de verschuiving worden gecompenseerd door de onderste schakels te draaien.

Door de hydraulisch zwenkbare trekstangen kan de frontmaaier 30 cm naar links en rechts zijdelings worden verplaatst.
De trekstangen worden eenvoudig in de standaard trekstangbevestigingen gestoken, zodat ook achteraf inbouwen zonder grote ruimtebeperkingen mogelijk is. Aangezien de set geen structurele veranderingen aan de frontmaaier vereist, zijn zowel nieuwe als oudere maaiers van alle typen geschikt voor gebruik met de retrofitset. De trekstangen van Hans Sauter GmbH zijn speciaal voorgemonteerd voor de desbetreffende CLAAS-maaier en de gebruikte tractor. Het zwenkbereik is aan beide zijden maximaal 30 cm. Voor de besturing is een dubbelwerkende regeleenheid vereist. Bij het rijden over de weg zijn de zwenkbare trekstangen beveiligd met een blokkeerblok. Als ze niet nodig zijn, kunnen ze worden opgevouwen en vastgezet als gewone trekstangen.

De draaikoppeling is beschikbaar voor de 1e snede in 2020. Bestellingen en montage gebeuren via het CLAAS-dealernetwerk.