Het hakselen van gras tot een baal persen.

Samenwerking tussen 3 De Loonbedrijven en voerbedrijf  bestaande uit: Us Bilang, De Jong en voerbedrijf (R. De Jong)  het dienstenpakket uitgebreid.
Zij komen dit jaar met iets nieuws, het persen van gehakseld gras tot een baal. De pers is een Claas Quadrant met een trechter. De pers is een Claas Quadrant 5300 die Claas vorig jaar zomer voorstelde de Quadrant heeft een balenmaat van 90×120 cm. Deze pers vervangt de Claas Quadrant 3300 die erg bekend is. Een trechter op een pers is niet nieuw, er zijn er reeds verschillende in bedrijf.

Waarom gehakselt gras in een baal? men kan toch kiezen voor een Claas Quadrant met Fine Cut met alle messen gebruiken? Veel boeren kiezen graag gehakselt gras de wens word ook groter om gehakselt gras in een baal te hebben dat kan door dit systeem. De trechter komt van het merk Krassort. De voorkeur gaat uit naar gehakselt product ipv fijn gesneden, ook kan Us bilang nu veel meer product in een baal drukken dan traditioneel snijden. De pers is verder standaard gebleven er kan ook nog steeds normaal balen mee geperst worden daarom de keus voor een trechter. Ook heeft Claas een special cut voor hun Quadrant persen, deze komt voor de pick-up van de pers, hier voor is een verleng stuk voor nodig. Door de voorbouwhakselaar heb je minder zicht op de invoer van de pers zelf, de hakselaar kan gedemonteerd worden dit duur circa 3 uur. Us bilang krijgt veel vraag naar gehakselde grasbalen en zijn al meer dan 1500 geperst, de balen wegen circa 700 kg afhankelijk van het gewas.

Tekst: J.de Rijk. Foto’s: Landbouwpowers.nl en De Vries mechanisatie