De 90 jarige Helmut Claas geëerd met Dieselmedaille.
Helmut Claas, langdurig directeur van de Claas groep, is door het Duitse Instituut voor Uitvinders met de Dieselmedaille geëerd voor de Meest Succesvolle Prestatie op het gebied van Innovatie.
“Het is heel bijzonder om op negentigjarige leeftijd noch een dergelijke onderscheiding te mogen ontvangen. Maar het gaat hier niet zozeer om mij persoonlijk, maar om ons zeer sterke team bij Claas, met wie we dit gemeenschappelijk tot stand gebracht hebben. We zijn er in geslaagd innovatiegeest en economisch succes met elkaar te verenigen”, aldus Helmuth Claas bij de feestelijke uitreiking in de erezaal van het Duits Museum in München.
Helmut Claas bouwde het in 1913 door zijn vader en ooms opgerichte bedrijf uit tot een wereldwijd opererende machinefabrikant. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door de derde generatie in de persoon van Catharina Claas-Mühlhäuser, dochter van Helmuth Claas.
Vier internationaal bekende universiteiten in Hongarije, Groot Brittannië, Bulgarije en Duitsland hebben Helmut Claas al geëerd met eredoctoraten. Zo kreeg hij onder andere in 2000 de eretitel Doctor in de Agrarische wetenschap, als erkenning voor zijn uitstekende prestaties op het gebied van de landbouwtechniek en zijn bijzondere verdiensten op het gebied van de ontwikkeling van moderne landbouwmachines van de Universiteit van Stuttgart-Hohenheim. Die zelfde universiteit gaf hem in 2004 ook een positie in de eresenaat, voor zijn verdiensten op het gebied van toekomstgerichte landbouwtechniek. In juni 2009 verleende de Gorjatschkin Universiteit van Moskou, de tegenwoordige Timirjazev Akademie, hem een eredoctoraat. Ook in 2009 benoemde de republiek Frankrijk Helmut Claas tot Ridder in de orde van het Erelegioen. Daarmee eerde zij Claas voor zijn verdiensten op het gebied van de Duits-Franse samenwerking.
Persoonlijke onderscheidingen, zoals het ereburgerschap van zijn woonplaats Harsewinkel, de Eremedaille van het bondsland Baden-Württemberg of de Erepenning van de Franse minister van Landbouw ronden zijn levernswerk af.
De Dieselmedaille geldt als de Oscar van de Uitvinders. Het is Duitslands oudste innovatieprijs en werd in 1953 op initiatief van Eugen Diesel, de zoon van Rudolf Diesel, in het leven geroepen. Het eert naast de economische verdienste vooral de op de innovaties berustende ondernemingsgeest. Het benoemende Diesel curatoium bestaat uit meer dan 40 ondernemers, technisch verantwoordelijken en bestuursvoorzitters.

Na de feestelijke toekenning in het Duits Museum in München v.l.n.r. Wolfram Eberhardt (leider Claas communicatie), Dr. Theo Freye (tot 2014 woordvoerder van de concernleiding bij Claas), Thomas Böck (verantwoordelijk voor Technologie in de Claas concernleiding), Helmut Claas, Catharina Claas-Mülhäuser en Carl-Albrecht Bartmer (voorzitter DLG), die de toekenningsrede uitsprak.