Het land klaar maken met Huetink Lelies, voor de sedum teelt.
Huetink uit lemeleveld teelt sinds begin mei 2019 sedemmatten voor een extern bedrijf op basis van een contract. Hier op het land weer druk met de voorbereidingen voor de teelt van sedummatten. Voor het telen van sedummatten heb je een aantal voorbereidingens werkzaamheden. Zo hebben ze graag dat ondergrond zo vlak mogelijk zijn, dit wordt gedaan met een kilverbak.  Daarna wordt er een speciale sedum substraat gemaakt, dit bestaat uit meerdere soorten grond en mestoffen, op deze grond wordt het sedum gezaaid. We zien 2 CLAAS ARION’s aan het werk de eerste is een ARION 530 met een Ino klepelmaaier en een Celli messenfrees, de tweede ARION is een 640 met Evers cultivator. 

Wat is sedum?
Sedum is een vetplant en wordt veel op plattedaken gebruikt, vooral in de stad waar veel gebouwen staan, zo wordt de stad weer wat groener. De Sedum is een plant uit het geslacht van de vetplantenfamilie (Crassulaceae) met zo’n 400 tot 500 verschillende soorten. De soorten komen voor op het gehele noordelijk halfrond. De planten zijn succulenten die water in hun bladeren opslaan. De bloem heeft meestal vijf kroonbladen, een enkele keer vier of zes. Er zijn twee keer zoveel meeldraden als kroonbladen.
De planten hebben een aangepaste stofwisseling. Kooldioxide wordt ‘s nachts door huidmondjes opgenomen en in appelzuur verwerkt. Overdag staat het dan ter beschikking van fotosynthese. De scherpte van de smaak door appelzuur neemt gedurende de dag af. De huidmondjes in de bladeren zijn zoals bij veel vetplanten alleen ‘s nachts geopend om gedurende de hete en droge dag verlies van vocht te minimaliseren.


g  
Foto’s : Ronald Pekkeriet 
Tekst: J.de Rijk.