Na maïs inkuilen komt perspulp inkuilen.
Als de mais oogst bijna ten einde is komt, start de oogst van suikerbieten. Na het winnen van het suiker komt perspulp vrij. De perspulp wordt wordt veelal opgevoerd aan melkvee, rosé stieren,vleesvee maar ook geiten en schapen lusten perspulp.
In perspulp zit veel energie omdat door de kleine restanten van suiker achterblijven. Vandaag zien we op 3 verschillende bedrijven dat er perspulp wordt ingekuild.
Mensen transport uit Vledderveen bracht een vracht perspulp naar Duitsland. Hier wordt de perspulp over de maïs werd ingekuild. Dit inkuilen gebeurde met een CLAAS XERION 3300 of 3800 met de die bij veel mensen favoriete Catpillar motor.  Ook zien we 2 ARION’s een 430 en een CLAAS ARION 650 CMATIC  beide met een CLAAS FL frontlader. De kleine ARION 430 zagen we van de zomer ook al op Claas Holland, toen met de zelf gemaakte kuilwals bij een melkveebedrijf in het buitengebied tussen Rouveen en Hasselt. De CLAAS ARION 650 is bij een melkveebedrijf in de omgeving van Doornpijk bezig om ook een aantal tonnen perspulp luchtvrij onder het plastic te krijgen, zodat er 1 jaar lang van gevoerd kan worden. 

Het ontstaan van perspulp.
De basis van perspulp wordt gevormd door suikerbieten. Tijdens de verwerking van suikerbieten tot suiker worden de suikerbieten in dunne reepjes gesneden. Deze reepjes worden via wasmolens naar broeitroggen getransporteerd. De broeitroggen zijn gevuld met warm water, het warme water zorgt ervoor dat de suiker uit de bietenreepjes gehaald wordt. Het snijdsel waar de suiker uitgehaald is wordt geperst en vormt voedzaam veevoer: perspulp.

Eigenschappen
Perspulp is een smakelijk, energierijk product. Het bevat veel makkelijk afbreekbare koolhydraten (pectinen) die geleidelijk vrijkomen in de pens. Hierdoor wordt de vorming van propionzuur in de pens gestimuleerd, dit stimuleert de melk- en melkeiwitproductie. Doordat de energie van perspulp geleidelijk vrijkomt, wordt pensverzuring voorkomen. De energie van perspulp komt in de pens gelijktijdig vrij met het eiwit uit gras en grassilage. Hierdoor past perspulp uitstekend in rantsoenen met een hoog aandeel gras en zorgt perspulp in deze rantsoenen voor een betere benutting van het eiwit. Ook in snijmaïsrijke rantsoenen is perspulp een waardevolle aanvulling vanwege zijn geleidelijke energie.
. Bij vleesvee zorgt perspulp voor een hogere groei per dag, een betere bevleesdheid en minder vervetting.Foto’s:  ingezonden door de eigenaar van de CLAAS ARIONS en K.Mensen.
Teksten: J. de Rijk  De tekst over de bietenpulp is van Duynie.nl