Vandaag gaan we naar wat bijzonders kijken, namelijk het dorsen van Liatris ​ook wel Lampenpoetser genoemd. Deze klus wordt door loonbedrijf Veraart met hun CLAAS LEXION 620 geklaard.

Door de natte weersomstandigheden ​zijn de zaadbollen van het land geraapt en gedroogd.
Het zaad komt in het najaar en is dan rijp voor de oogst. ​De Liatris kan ook van ​een stam ​gedorsen worden​, echter kan er ​dan een strook van 1,5 meter door de machine omdat het zaad ​anders over de zeven vliegt en dan achter de machine beland​. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.


Wat ​zijn Liatrissen?
Liatris is de botanische naam van een plantengeslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). Het geslacht bevat ongeveer veertig soorten​, de herkomst ​kent zijn oorsprong in Noord-Amerika. Ze bereiken een gemiddelde hoogte van 70 tot 80 centimeter, maar uitschieters naar boven of naar beneden zijn mogelijk. De soort Liatris spicata is een vaste plant en een populaire zomerbloeier  in boeketten en  border​s.
​De Liatris is een bloembol ​plant waar​ slechts twee kleuren van zijn, ​namelijk in ​de kleuren wit en ​in verschillende tinten paars.
De knollen groeien uit het zaad dus niet ​zoals ​bij een tulp uit een bol. Het is een gespecialiseerde, intensieve en een moeilijke teelt, ​waarvan slechts drie telers op de wereld ​zijn. ​Alle drie ​de telers zijn woonachtig in Nederland. Het is ook een kleine markt voor deze plant. Vermeerdering ​gebeurd door middel van zaaien of scheuren.
De bloeitijd loopt van juli tot en met september. De bloeiwijze ziet eruit als een lange aar aan een vrij dikke stengel (meerdere aren per plant). De kleine bloempjes, die van bovenaf beginnen te bloeien, zijn lila van kleur en de groene bladeren lang en smal. Er bestaat ook een witte variatie die wordt Liatris spicata ‘Alba’ genoemd.

Foto’s: Loonbedrijf Veraart.
Tekst : J. De Rijk. Met hulp van de teler en Wikipedia