Maaiarmen voor onderhoud aan sloten en bermen.

In Nederland zijn diverse fabrikanten van Maaiarmen, maar Herder uit Middelburg is de meest bekende. Zij bouwen verschillende types maaiarmen waarvan de Grenadier en de Cavalier de meest voorkomende zijn. De reiklengte van deze maaiarmen kan variëren tot een lengte van 11 meter en er kunnen tot zeker 15 verschillende werktuigen op gemonteerd worden.
Bij opbouw op een Claas, zien we meestal de Arion 500 en 600. Deze serie heeft een vermogen van 125 pk tot 205 pk. De Herder maaiarmen Grenadier en Cavalier hebben een minimaal vermogen van 80pk nodig . Naast de Arion modellen zijn kunnen ook de Axion modellen van Claas uitgerust worden met een Herder maaiarm. Zelfs maatwerk is geen probleem bij Herder, dit is bijvoorbeeld te zien aan de Claas Xerion 3300 die is voorzien van maar liefst 4 maaiarmen en zijn werk doet in Noord Brabant. Specifiek voor de Engelse markt, is het mogelijk de maaiarm aan de linkerkant van de trekker aan te bouwen, een voorbeeld hiervan is de afgebeelde Claas Arion met cavalier maaiarm.

De Cavalier: Deze kostenefficiënte maaiarm kan net als de grotere maaiarmen van Herder worden bevestigt aan de zijkant van de tractor. De Cavalier heeft een standaard armlengte van 5,5 meter, 6,6 meter en 7,35 meter met een optionele schuifgiek.


De Grenadier: Dit is de meest veelzijdige en krachtige maaiarm van Herder en kan ingezet worden voor de meest uiteenlopende doeleinden en onder alle omstandigheden. Of het nu gaat om het onderhoud van bermen, sloten of beplanting. Meer dan 15 werktuigen kunnen gekoppeld worden aan de Grenadier. De maaiarm wordt aan de zijkant van de tractor bevestigd. De Grenadier is standaard leverbaar met armlengtes tussen de 6,40 meter en de 8,80 meter. Op aanvraag kunnen zelfs armen ontwikkeld worden met een bereik van 11 meter.


een Claas Arion 630 met een Cavalier zowel met een maaikorf en klepelmaaier deze is naar Engeland gegaan.

Claas Arion 660 met Grenadier. Het betreft een Grenadier MBK512 en is uitgevoerd met een Loadsensing pomp voor de giekbediening, een hogedruk werktuigpomp, “Automatische Bodemruk Regeling” voor meer bedieningsgemak en LED werklampen voor de vroege en/of late uurtjes.

De octopus. Tijdens één van Herder’s maatwerk opdrachten hebben zij een Claas Xerion 3300 systeemtrekker uitgerust met maar liefst 4 Herder-maaiarmen.

Herder heeft op klant wens in Belgie een front tankbok. Zo blijft de achterste hefinrichting en de PTO vrij voor andere machine in dit geval een Votex zuigunit met werppijp.

Een Grenadier BK 512ASH, opgebouwd op een Claas Arion 650. Deze Grenadier is een speciale uitvoering om te werken met een Klepelmaaier of met Bosbouwmaaier zoals hier te zien. Deze machine heeft geen steunpoot/wiel, maar een compacte tankbok en een transportstand naar achteren. Werkbereik van deze combinatie is ca 8,5 meter. Ook deze is naar Engeland gegaan.


Loonbedrijf hartlief uit donderen, Drenthe. Vlakbij Assen, met een Claas Arion 650.

De Claas Axion 850 van Elco sport en cultuurtechniek.
De Claas Axion 930 Van Antwerpen B.V.

Tekst: Herder & J. de Rijk.
Foto’s Herder/ Vergauwe K&P/ R. v Ginneken/ R v.d Elzen/ Trekkertrekker.nl