Harsewinkel, november 2022. Onder het motto ‘Many Places. One Passion‘ geeft CLAAS een beeld van meer dan tien vestigingen wereldwijd die bij de productie betrokken zijn.

In interviews met medewerkers en leidinggevenden, features en video’s worden persoonlijke ervaringen en kijkjes achter de schermen gegeven van de dagelijkse werkzaamheden. Op deze manier kan er kennis worden gemaakt met de betreffende vestigingen in plaats van alleen maar geconfronteerd te worden met harde cijfers.
Internationaal maar toch verenigd in een gemeenschappelijke passie voor landbouw. Dat is de kernboodschap die ‘Many Places. One Passion‘ uitdraagt. Op een geheel eigen landing page staan video’s, features en vooral interviews met medewerkers van deze internationale CLAAS vestigingen centraal.
CLAAS heeft tien fabrieken die over de hele wereld verspreid zijn. Passie voor de landbouw is daarbij de verenigende factor. En als er CLAAS op staat, dan zit er ook CLAAS in – vanaf het product tot de bedrijfscultuur. Maar hoe lukt het zo’n bedrijf om de hoogste standaards wereldwijd te waarborgen en toch één gemeenschap te creëren? Daarvoor kunnen degenen die interesse hebben terecht op een nieuwe landing page van de websites van CLAAS.

Verschillende landen, één bedrijfscultuur.
Het begon allemaal met de CLAAS fabriek in Gaomi, China, waar onder andere de maaidorsers DOMINATOR 370 en DOMINATOR 260 voor de afzetregio’s Azië, Afrika en Zuid-Amerika werden geproduceerd. Le Mans en Harsewinkel zouden spoedig volgen, die als hoofdvestigingen voor de productie van tractoren en zelfrijdende oogstmachines samen de hoofdrol zouden gaan spelen binnen de CLAAS groep. Met investeringen van in totaal meer dan 80 miljoen euro in de afgelopen vier jaar in projecten als CLAAS FORTH en SynPro 2020, hebben de beide fabrieken in Frankrijk en Duitsland zonder meer nieuwe maatstaven in de branche aangelegd. Vestigingen als Chandigarh in India, waar de CROP TIGER, DOMINATOR 40 en PADDY PANTHER worden geproduceerd, Omaha in de Verenigde Staten, Törökszentmiklós in Hongarije en verdere vestigingen zullen spoedig in de komende maanden volgen.
De uitdaging van een wereldwijd productie- en kennisnetwerk ligt niet zozeer in het feit dat vaardigheden, opleidingsniveaus, beroepservaring en automatiseringssystemen onder één gemeenschappelijke noemer moeten worden gebracht. De echte uitdaging is ervoor te zorgen dat uiteenlopende productiemethoden en -aantallen toch het verwachte topkwaliteitsniveau van CLAAS machines kunnen waarborgen. In de praktijk betekent dit dat ervaringen uit het internationale netwerk van CLAAS gesynchroniseerd moeten worden met lokale omstandigheden.

Wereldwijd investeren en samen ageren.
Met investeringen in ultramoderne productielijnen bereidt CLAAS zich voor op de meest uiteenlopende uitdagingen van de toekomst, zoals hogere productieaantallen, nieuwe markten en grotere, veelzijdigere machines. Door het energie- en warmtemanagement te optimaliseren, wordt de feitelijke behoefte aan energie en CO2-uitstoot verder teruggedrongen.
Recente mijlpalen op dit gebied zijn bijvoorbeeld het in 2019 opgestarte en nog steeds lopende project CLAAS FORTH, waarbij meer dan 45 miljoen euro werd geïnvesteerd in de tractorfabriek van LeMans. Eveneens daaronder valt het in 2021 afgesloten project SynPro 2020 voor een nieuwe productiehal voor maaidorsers in Harsewinkel en de samen met Horsch opgebouwde montagehal in Kazachstan. Eind 2021 rolden daar al de eerste TUCANO maaidorsers en XERION tractoren voor lokale markten van de productielijn. De verdere uitbreiding en modernisering van het wereldwijde CLAAS productienetwerk wordt op dit moment voortgezet met een investering van 40 miljoen in Bad-Saulgau, waar voederwinningsmachines worden geproduceerd, aangevuld met een aantal andere projecten op internationaal niveau. En ook voor de komende jaren staan verdere grote investeringen klaar in de startblokken. Het zijn echter niet alleen de ultramoderne productielijnen die daarbij centraal staan, maar ook zeer gemotiveerde en uitstekend opgeleide medewerkers. Een bedrijf en de vervaardigde producten zijn immers net zo goed als de mensen die er achter staan. Ontwikkelaars, lassers, controllers, kwaliteitsbewakers, om er maar eens een paar te noemen. Zij, en nog heel veel meer productiemedewerkers, hebben allen wereldwijd hetzelfde doel: de beste en efficiëntste oplossingen te vinden voor onze klanten.