In de zomer van 2020 zal CLAAS de DISCO Inline- en DISCO 50-serie vervangen door nieuwe achtermaaiers met zijvering. Naast tal van handige functies worden de negen gloednieuwe modellen gekenmerkt door de beproefde MAX CUT maaibalk en bedekken werkbreedtes van 2,2 tot 3,4 m.

De maaibalk die sinds 2015 op de CLAAS-locatie in Bad Saulgau is ontwikkeld en geproduceerd, en staat voor de beste snijkwaliteit met maximale soepelheid en betrouwbaarheid, evenals lage aandrijfvereisten. Er werd ook bijzondere aandacht besteed aan slijtagebescherming en duurzaamheid. Dankzij de golfvorm zijn de grote aandrijfrondsels van de maaischijven bijzonder ver naar voren gericht en maken zo een zo groot mogelijke uitsteek mogelijk en grijpen ze op twee plaatsen in met meerdere tanden. Uniforme schijfafstand zorgt ook voor een gelijkmatige snede. De golfvormige, uit één stuk geperste trog van de permanent gesmeerde maaibalk, in combinatie met de skids, leidt tot een vuilafvoerend tunneleffect. De speciaal geharde tussenstukken worden bij het in- en uitlopen van de maaischijven anders gevormd. Om zowel effectieve snijbescherming als tegensnijder als maximale overlap mogelijk te maken en daarmee een optimale gewasstroom. De MAX CUT maaibalk is standaard uitgerust met de SAFETY LINK-veiligheidsmodule, die werkt met een vooraf bepaald breekpunt op elke maaischijf, die de maaischijf van de aandrijflijn scheidt, maar wordt voorkomen dat hij wegvliegt dankzij de axiale schroef.

Nieuw zwaartepunt voor aan de zijkant opgehangen DISCO-maaiers.
Nieuw voor alle aan de zijkant gemonteerde DISCO-schijvenmaaiers is de zwaartepuntophanging, waardoor de maaibalk, vergelijkbaar met maaiers met middenophanging, een gelijkmatige contactdruk heeft over de gehele werkbreedte. De grote trekveer grijpt in het midden van het machineframe. Bovendien gaat de krachtlijn van de veer precies door het zwaartepunt van de maaier. Dankzij de binnen- en buitensteunen wordt de kracht gelijkmatig overgebracht op de maaibalk. Het resultaat: schoon voer en een intacte grasmat op absoluut professioneel niveau.

DISCO 10: maximale snijkwaliteit met weinig gewicht.
Met de drie nieuwe zijmaaiers DISCO 24, DISCO 28 en DISCO 32 met een werkbreedte van 2,2 tot 3 m in eenvoudige uitrusting, introduceert CLAAS nu de MAX CUT maaibalk, die bekend is en duizenden keren is beproefd in het instapmodel van schijfmaaiers. Ondanks hun lage bedrijfsgewicht zijn de maaiers van de DISCO 10-serie, zoals gebruikelijk, robuust ontworpen, waarbij de ontwerpers in staat zijn gesteld om gebieden die onderhevig zijn aan hoge belastingen specifiek te verstevigen en om gebieden zoals buitenruimtes die niet intensief worden gebruikt, te optimaliseren.
Hellingen kunnen worden bewerkt tot een opwaartse hoek van 45 °. De mechanische aanrijbeveiliging op de maaibalk reageert direct bij een aanrijding en laat de maaibalk naar achteren los. Wanneer u het reset, klikt het automatisch weer op zijn plaats.

De standaarduitrusting omvat een aandrijving met dubbele versnelling, dat een extreem smalle transportstand van 95 ° mogelijk maakt. De sterke riemaandrijving dempt piekbelastingen en kan zonder gereedschap met een draaiknop worden gespannen. Net als bij de vorige modellen gaat de krachtstroom rechtstreeks van boven naar de binnenste maaischijf, wat betekent dat er geen binnenslof nodig is en de efficiëntie toeneemt. Bij lichte gewassen kan het aftakastoerental worden verlaagd van 540 tpm tot 480 tpm, waardoor het dieselverbruik merkbaar daalt.

Ook over het onderhoudsgemak is goed nagedacht. Dankzij de breed te openen beschermhelften is de maaibalk over de gehele werkbreedte vrij toegankelijk. Afhankelijk van het land worden de messen geschroefd of kunnen ze geleverd worden met een snelwissel. De bevestiging aan de tractor wordt vergemakkelijkt door verschillende categorieën aanbouwdelen, het Quickhitch-bevestigingsframe en de onderste bevestiging van de linker trekstangpen.

De ophanging in het zwaartepunt met mechanische ontlasting, in combinatie met de steun aan beide zijden, zorgt voor een gelijkmatige contactdruk over de gehele werkbreedte.

DISCO 100: optioneel met of zonder kneuzer.
De DISCO-modellen 360 en 320 met een werkbreedte van 3,0 en 3,4 m bevinden zich voortaan onder de DISCO CONTOUR-serie. Deze hebben ook het nieuwe mechanische zwaartepuntontlasting via spiraalveren – hier zelfs verstelbaar zonder gereedschap. De MAX CUT maaibalk is van dezelfde hoge kwaliteit als in de grote DISCO-modellen en zorgt met zijn levenslange olievulling en snelheidsreductie voor maximale en langdurige operationele efficiëntie. De DISCO 100-serie is ook uitgerust met een dubbele versnellingsbak, geïntegreerde aanrijbeveiliging en snelle meswisseling. De robuuste constructie garandeert een maximale levensduur.

Dankzij het transport inklappen tot 105 °, d.w.z. over het zwaartepunt, is een veilige handling altijd gegarandeerd, zelfs met lichtere tractoren. Onder het motto “Zien en gezien worden” wordt het gezichtsveld van de achteruitkijkspiegels van de tractor niet beperkt door de maaier en worden de achterlichten niet bedekt. De nieuwe dubbelwerkende cilinder met zwevende zuiger zorgt er op betrouwbare wijze voor dat hij veilig kan worden uitgeklapt, zelfs op bebouwd terrein. Hij neemt ook de demping van de eindpositie over.Voor speciale vereisten zijn er vier verschillende modellen met tanden- of rollenkneuzers, werkbreedtes van 2,2 tot 3,0 m en 95 ° transportstand beschikbaar:

DISCO 240 RC, DISCO 280 C, DISCO 280 RC en DISCO 320 C. Terwijl de DISCO 240 RC standaard wordt geleverd met een rollenkneuzer, heeft de DISCO 280 een tand- of rollenkneuzer. De DISCO 320 C heeft een geïntegreerde tandenkneuzer.
Voor alle modellen met conditioner is er standaard een kopakkerstop, voor modellen zonder conditioner is deze optioneel verkrijgbaar. Dankzij de optionele bok is ruimtebesparend en veilig opbergen in transportstand mogelijk.


Voor transport zwaait de maaibalk van de DISCO 100 maaiers (zonder kneuzer) 105 ° naar boven. Dit zorgt voor een veilige implementatie onder de aspecten “zien en gezien worden” en stabiliteit.

bron Claas, tekst Claas, vertaalt met een vertaler en na gekeken door derden.
ziet u een foutje graag melden, met de tekst en de verbeterde serie.